981 De kracht van het woord

Wanneer je zoals ik geen boeken meer koopt komen ze soms gewoon naar je toe. Zeker wanneer je zelf ook boeken weggeeft. Ik heb nu al geruime tijd een kratje met boeken voor het huis staan. Eerst stond er alleen op dat je boeken kunt halen en brengen, maar dat veroorzaakte een overvloed aan boeken, want veel uitgelezen types brachten hun bedrukt papier hier.

Nu heb ik er in koeienletters opgezet Gratis Boeken, zodat de mensen het idee hebben dat ze hier met een buitenkansje te maken hebben. Het woord Gratis is kennelijk onweerstaanbaar en ook hier en nu werkt het heel goed, want de boekenvoorrad slinkt sindsdien dagdagelijks. Er komt ook af en toe nog wel een heel klein beetje bij en dat is ook goed, want anders komt zo’n bibliotheekje maar in ademnood, maar de gang naar de volgende lezer zit er op de een of andere manier veel meer in en daar moet je het als bibliotheek die, ik zeg het nog maar even, geheel draait op de inzet van toegewijde en nooit te beroerd om iets extra’s te doen zijnde vrijwilligers toch maar van hebben.

Dat onderstreept nog eens de kracht van het woord. Ik sprak en het was er en ik schreef en het is weer weg. Zo gaat dat in de wereld van de belezen medemens en het gebeurt niet alleen voor de deur, wat feitelijk voor het raam is. Vorige week had ik een afspraak met iemand die heel toevallig haar boekenlast aan het opruimen was. Tussen de boeken die weg mochten zag ik een van mijn favoriete schrijvers staan, waar ik nog onuitstaanbaar weinig van gelezen heb. Een dikke pil van Jeroen Brouwers glansde mij verleidelijk tegemoet en ik verzamelde al mijn moed om te vragen of ik het mocht meenemen. Dat was gemakkelijker gedaan dan gezegd, want ze was blij dat ze er af was en natuurlijk mocht ik het meenemen en veel plezier ermee, ja ook dat nog.

Ik sleurde het boek mee mijn Volvo in en genoot al van de voorpret: bijna vijfhonderd bladzijden substantieel leesplezier en ik wist toen nog niet hoeveel ik van Jeroen Brouwers zou gaan houden want ik had tot dan toe zoals gezegd bedroevend weinig van hem gelezen en genoot van elke bladzijde en ik werd meer en meer zijn spel van gruwel en bedrog ingetrokken.

Ate Vegter, 23 maart 2018
www.atevegter.wordpress.com

P.S. Ik tikte boekenlast in plaats van boekenkast. Een mooiere Freudiaanse vergissing heb ik in jaren niet gemaakt. Vandaar dat ik boekenlast heb laten staan.

2 Comments

  1. Leuk hoe woorden werken… en soms tegenwerken, dan is het wel fijn dat je (andere) woorden kunt kiezen.
    Ik merkte de ‘boekenlast’ en vond het mooi gevonden, en jij ‘vond’ het duidelijk ook mooi.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s