1012 Koninginnedag

Ik zit een boek te lezen. Het is een mooi boek, maar ik kan je niet zeggen welk boek het is, want ik weet het niet. Op de radio is het Koninginnedag. Het is gezellig en er schuifelen oranje geluiden zachtjes door de kamer. Kun je eigenlijk wel lezen wanneer de radio of televisie aanstaat, of wanneer anderen in dezelfde kamer zitten te kletsen, was een onderwerpje op een van de boekensites die ik volg.

Ik sla mijn boek dicht en loop naar buiten. Daar komen juist de buren langs, zonder kinderen, in een rode kever. Ik maak even een praatje met ze. Ze hebben in de stad gegeten en zijn nu op weg naar huis. Ik weet welke buren het zijn, maar zal in dit stadium nog geen namen noemen. Ze rijden weer verder en ik loop ook door naar het plein, waar een heel peloton mariniers staat opgesteld. Het is een man of twintig. Ze hebben blauw met witte uniformen aan en ziet er strak en gladgeschoren uit. Geen stoppeltjes. Twee van hen aan de rechterkant hebben geen uniform aan maar een soort lange onderbroeken en dito hemd. Het lijkt op een soort naaktpak of hansop.  Dan pakken ze allemaal hun intrumenten en beginnen te spelen. Ik zou willen dat het het Wilhelmus is maar ik ken de melodie niet. Ook zou ik willen dat links op het plein de Mastreechter Staar begint te zingen, maar ook dat is niet het geval, dus ik loop maar door. Ik wil nu wel weer naar huis. Genoeg Koninginnedag voor mij, maar ik kan hier niet keren, dus ik rij door (ik zit nu zelf in de auto) tot daar waar even verder de weg zich verbreed, zodat ik een rondje kan maken. Ik rij terug en word wakker.

Ik probeer de droom zo goed mogelijk terug te halen en besluit dan direct uit bed te stappen en hem op te schrijven, omdat ik net als jullie weet dat hij over een uurtje helemaal weg is.

Er is inderdaad een Facebook pagina waar we ons afvragen of het helemaal stil moet zijn wanneer je leest. Een andere buurman stuurde mij onlangs het Limburgs Volkslied, ik noem geen namen, en gisteren reed ik mijzelf in Amsterdam klem in een opgebroken  straat, zodat ik een heel stuk moest terugrijden, waar ik kon keren. Mis ik teveel, wanneer ik veel lees, vraag ik mij af, en is dat ook de boodschap van deze droom? En waarom is het Koninginnedag in plaats van Koningsdag? Loop ik echt vijf jaar achter of lijkt dat alleen maar zo?

Ate Vegter, 25 maart 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s