1019 1 mei Dag van de Arbeid

Het is vandaag de dag van het werk en ik ben vrij. Bevrijd door de socialisten die  geregeld hebben dat ambtenaren op 1 mei vrij zijn. In Amsterdam ten minste. Ik weet niet hoe het in Monnickendam zit. Ik heb wel het vuilnis buiten gezet, maar dat zijn geloof ik Belgische particulieren. Laten we die maar niet vertellen dat wij vrij zijn. Al hoorde ik gisteren dat 1 mei in heel Europa een officiële vrije dag is behalve in Nederland, dus misschien zijn die Belgen stiekem veel slimmer dan wij.

Overigens ben ik zelf geen socialist, maar dat geeft niks, je bent dan toch vrij. Net als op zondag. Ik bedoel dit, ik ben op zondag ook vrij terwijl ik niet geloof. De zondag is er zoals iedereen weet door de kerk in gefutseld, omdat de zaterdag teveel Oude Testament was. Het maakt voor je vrije dagen niet uit of je het er mee eens bent of niet. Ik was ooit in Israël. Ik heb toen in een kibboets gewerkt. De sabbat begon al op vrijdagavond, dan was er de grote feestelijke maaltijd, waarbij iedereen feestelijk, vaak in het wit, gekleed was en er ook veel gezongen werd. De zaterdag sabbat was dan iedereen vrij en gingen we met alle vrijwilligers en de kibboetsniks naar de pool. In de shelter hielden we van tijd tot tijd feestjes en op zondag gingen we weer aan het werk alsof er niets aan de hand was. Ik ben niet oudtestamentisch en verwacht ook geen zaligmaker of verlosser, maar was wel op sabbat vrij. Zo gaat dat. Nog even en we zijn hier ook op vrijdag vrij. Ik verwacht het niet, maar voor je het weet zit je met een vierdaagse werkweek.

Vandaag zijn er ook veel mensen die niet werken omdat ze staken en er zijn ook nog mensen die niet werken of thuiswerken omdat andere mensen staken. Dan heb je alle variaties zo’n beetje wel gehad. O nee, nog even over tweede kerstdag, pasen en pinksteren en zo. Die tweede dag is ooit ingesteld zodat de gelovigen op de eerste dag naar de kerk konden en dan op de tweede dag hun familie konden bezoeken. Helaas heeft niemand in die tijd bedacht dat de meeste mensen familie én schoonfamilie hebben anders waren we misschien wel steeds drie dagen vrij geweest.

Tegenwoordig maakt het niet meer uit of je naar de kerk gaat. De vrije dagen gelden voor iedereen, behalve voor de continuroosters natuurlijk, dat gaat altijd gewoon door. Werk ze wanneer je werkt en vrij ze wanneer je vrij bent en geniet van het leven wanneer je het even niet weet of je moet werken of vrij bent.

Ate Vegter, 1 mei 2018
http://www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s