1033 Tom Wolfe

Hij is dood. Tom Wolfe is overleden. Hij is 88 jaar geworden, wat niet erg oud is voor een schrijver. Hij droeg altijd witte pakken. Had er tientallen in de kast hangen en stond dan ook bekend als de fokking goed geklede dandy. Dat is mooi en aardig, maar wat schreef hij dan?

Hij was de grondlegger van het New Journalism. Ik moest daar ook even op kauwen, maar het betekent geloof ik dat je journalistiek verluchtigt met echte verhalen. Ga er naar toe en vertel het verhaal van de betrokkenen. Blijf als schrijver niet op je luie reet zitten, maar ga de wereld in en schrijf over echte mensen.

In ieder geval had ik ooit drie boeken van hem in de boekenkast staan omdat, tja, Tom Wolfe, dat is toch een groot Amerikaans schrijver. En de kringloopwinkels staan er vol mee. Ik weet inmiddels waarom. Ik had Vreugdevuur der IJdelheden, Ik ben Charlotte Simmons en die derde moet ik even opzoeken, want dat weet ik niet meer. O ja, In Alles een Man, dat was hem. Niet gelezen moet ik zeggen. Wel het Vreugdevuur, tenminste, daar ben ik in begonnen, maar ik heb het niet uitgelezen. Ik vond het te veel, te breedsprakig, te bombastisch. Ik heb toen in een vlaag van zinvol handelen die drie boeken weggedaan. Dat scheelt een hoop ruimte, want hij schrijft echt dikke boeken.

Nu is hij dood en wordt er opnieuw zeer lovend over hem geschreven. Ik begrijp dat wel, maar vind het ook lastig, omdat ik kennelijk niet tot hem kan doordringen. Het is gewoon te moeilijk voor mij. Jammer, want ik herinner mij ook dat ik zijn taalgebruik wel prettig rijk en plastisch vond, maar goed. Het was gewoon te veel. Gelukkig is hij nu gestopt met schrijven, dat geeft rust voor iedereen. De achterstand zal niet nog groter worden.

Wat misschien nog wel aardig is om te vertellen is dat hij niet alleen van witte pakken hield, maar ook van grote Amerikaanse auto’s, van die slagschepen met vinnen uit de jaren zestig. En dan vooral niet met zwarte ondoorzichtbare ramen, want ja, als je in zo’n auto rijdt en niemand ziet je, wat heb je er dan aan? Toch een man naar mijn hart, die Tom Wolfe. Ik kan hem niet lezen, maar wel volgen.

Ate Vegter, 17 mei 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s