1044 XXL Kerk Boekenmarkt

Het is niet te doen, zo’n boekenmarkt. Het enige voordeel is dat het er koel is, zoals het altijd koeler is in de kerk dan in de wereld en zoals het in de hemel koeler zal zijn dan in de hel. De verleiding is er niettemin groot. Alles wat ik wil ligt hier vrijelijk uitgestald. Voor de prijs van een half boek koop ik hier een hele stapel.

Heerlijk om zo rond te neuzen en vreselijk wat je allemaal moet laten liggen. Het is bijna onmogelijk om boeken die ik gelezen heb, fantastisch vind en in de boekenkast heb staan niet te kopen voor een blauwe stip. Een aantal keren bezwijk ik dan ook, met als argument dat ik dan altijd een voordelig en toch heel goed kadootje in huis heb en ik kan ze altijd nog aanbieden in mijn eigen bibliotheek, zodat de mensen zien dat daar ook goede boeken tussen staan van Bernlef, Barnes en Bordewijk.

Je moet naar de kerk, hoor ik mij in de loop van de dag dan ook een paar keer zeggen tegen andere lezers. Het is een aanbeveling die mij zo vertrouwd in de oren klinkt dat ze allemaal gaan, alsof daar enig verband tussen zit. Ik zie ook boeken van vroeger, die wij thuis in Rotterdam in de boekenkast hadden staan en die ik puur en alleen om die reden wil kopen, zoals Primitieve Volken in een Moderne Wereld. Ik kijk even voorin, maar daar staat helaas geen D. Vegter met drie puntjes. Ik ken verhalen… Ik laat het liggen.

Wat verder opvalt is dat mensen de boeken van met name Harry Mulisch, Donna Tartt (eindeloos veel Verborgen Geschiedenissen), Elisabeth George, Kader Abdollah, Heleen van Rooijen en Khaled Hosseini na het lezen niet willen bewaren maar liever aan de kerk geven voor het goede doel. De As van mijn Moeder van Frank McCourt zie ik wel zeven keer liggen, terwijl het toch een heel mooi boek is. Het ligt ook al weken gratis in mijn bakje voor het huis.

Ik begrijp de mensen niet. Ze doen Alsof het Voorbij is van Julian Barnes weg. Ik heb het al, maar toch weer gekocht, zo mooi. Verder sterft het natuurlijk van de literaire thrillers en over Baantjer, Noort, Forsyth en French wil ik het al helemaal niet hebben. Wel over de prachtige kaarten van MONACHODAMVM Vulga Monnickedam, maar waar laat je zoiets? En wat hebben ze niet? Elena Ferrante, met de Napolitaanse Romans. Maar goed. Ga naar de kerk, voordat het voorbij is.

Ate Vegter, 27 mei 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s