1045 Wordt vervolgd

Het is zatermorgen nog niet duidelijk hoe de dag zal eindigen, maar zo tegen het einde van de middag beginnen de contouren steeds duidelijker te worden. Dit is geen dag van minder maar van meer. Het begint al in de ochtend wanneer ik naar de boekenmarkt ga om een stapeltje boeken te halen. Criterium is maximaal zoveel boeken als ik met één hand kan dragen. Is dat een norm? Nee, dat is gewoon zoals het gaat.

Ik ben blij en tevreden en heb mezelf geen geweld aangedaan en het meeste laten liggen. Dat snap je ook wel als je ziet hoeveel boeken daar staan. Ik kom thuis en pas de boeken zo goed mogelijk in. Ik heb twee planken voor boeken die ik nog moet lezen, die nu promoveren van halfvol naar bijna vol. Dan drinken we koffie, we eten wat en we praten wat met de buurvrouw, over boeken natuurlijk en zij wil ook nog even kijken. Ik bied aan met haar mee te gaan, want ik ben Elena Ferrante vergeten. Tenminste, die heb ik niet zien liggen, maar misschien hebben ze haar toch.

We fietsen naar de kerk, twee keer op zaterdag naar de kerk, dat is zelfs voor mij een record, en ik leef weer helemaal op. Elena Ferrante hebben ze niet, maar tijdens mijn zoektocht kom ik nog wel van alles tegen en ik eindig ik met twee forse stapels, zodat ik bij de kassa niet een tasje maar een echte boodschappentas van Dirk meekrijg en een boekenweekgeschenk mag uitzoeken. Die zijn gereserveerd voor de heavy users, waar ze mij nu toe rekenen.  Ik probeer thuis ongezien binnen te komen, maar Lief is heel mild en ik kan rustig mijn ongelezen plankjes opnieuw ordenen. Inmiddels heb ik nu ook een nieuwe categorie, boeken die ik dubbel heb. Eerst kwam dat zelden voor, maar nu heb ik opeens een heel stapeltje boeken geschikt voor kadootjes en bibliotheek.

De buurvrouw blijkt thuis ook nog twee boeken van mij te hebben en ik loop even met haar mee. We praten over de boeken, maar het is te lang geleden dat ik ze gelezen heb, dus dat schiet niet op. Ik zie Ferrante liggen en stel haar voor dat te gaan lezen, dan lezen we het samen en voor je het weet heb je dan een boekenclubje waar ik eigenlijk helemaal niet van hou al heb ik dat toen ik jong was wel eens gedaan.

Met mijn twee boekjes in de hand loop ik de deur uit en bedenk dat de andere buurvrouw nog een heleboel boeken heeft staan, echt dozen bedoel ik, waar ik ook in mag grasduinen en ook al weet ik dat ik het niet moet doen ga ik toch even een kopje koffie drinken. Het is er warm op zolder, maar vijf dozen ben ik zo door en ik heb uiteindelijk twee stapels, waarvan ik er met goed fatsoen maar één durf mee te nemen. Ik krijg wel last van mijn linkerarm de laatste tijd van al dat lezen, maar goed. Nu is de maat vol en lopen alle planken over. Ik probeer nog enigszins de boel op orde te houden, maar er is geen beginnen aan. Vervolgens gaan we barbecuen, dus aan lezen kom ik voorlopig ook niet toe.

Ate Vegter, 28 mei 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s