1047 De eerste dag

Ik verzet er nog een afspraak voor om op tijd Piep te kunnen ophalen van de kinderopvang en ben dan ook keurig op ijd. Ze wil eerst nog even langs de Deen voor een halve sinaasappel en mentos, want die combinatie in een zakdoek is precies wat je moet snoepen tijdens de avondvierdaagse.

Ik zeg snoepen want juist die combinatie van zuur en zoet in samenwerking met het trage tempo waarin het wordt geconsumeerd, je zuigt het geheel langzaam leeg, zorgt ervoor dat de lekkernij zijn wolfachtige werk kan doen: de gaten in het gebit groeien als woestijnratten. Veel ouders en kinderen weten dat niet maar wij halen onze informatie bij de altijd vrolijkst binnenkomende buurvrouw tandarts van Nederland.

Na de Deen een klein hapje. Niet te veel eten voor een zware etappe, heb ik van Tom Dumoulin geleerd, en wel het nodige meenemen voor onderweg, want daar gaan de meesten op stuk en dan zijn we klaar voor inschrijving en vertrek. Velen hebben mij in de loop van de dag sterkte gewenst met vooral een meewarige blik op het prachtige weer, maar ik ben mentaal en conditioneel voorbereid dus het zou mij verrassen wanneer ik wat dat betreft voor verrassingen kom te staan. Ik pak mijn zonnebril en mijn hoedje alsof het een plezierwandeling is.

De inschrijving gaat vanzelf en we doen de vijf . De tien is voor aanstellers en mensen die te dik zijn en denken dat dat er in vier dagen wel af gaat. Laat ze maar lopen. De vijf is voor de goegemeente, waar ik mij op oudere leeftijd graag toe reken, zo hoor je nog eens ergens bij. Het lopen gaat goed, het is de eerste dag die aardige route door en rond Monnickendam zelf. De tweede dag is het mooist, over Overleek en de derde dag is het leukst met de boot naar Marken. En dan nog de finale met de fanfare en bloemen.

Wat mij verder opvalt is het dat veel mensen gemakkelijk schreeuwen naar hun kinderen zodra ze buiten zijn. Sommigen gaan daarbij ook nog het liefst vlak achter je lopen. Gaat u maar voor… Eén moeder legt mij ten overvloede uit dat ze een harde stem heeft omdat haar kinderen doof zijn, daarbij oorzaak en gevolg verwarrend, maar ik moet niet overal op ingaan. Het is een prachtige dag en we zijn als goeie mascara alweer uitgelopen voor je het weet. Ik heb tot laat in de avond een vermoeid gevoel in mijn lijf.

Ate Vegter, 30 mei 2018
www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s