1052 Bierderij Waterland

Het is een mooie dag en we hebben hem helemaal voor onszelf. Geen afspraken en Piep is uit logeren bij Jantje. We slapen uit tot de dag al voor zichzelf begonnen is en beginnen halverwege wat met rommelen. Dat is lekker en het kan, want er hoeft niets.

Bladzijden lang blijft dit goed gaan en ik verlustig mij in de niet aflatende avonturen van Elena en Lila, beschreven in de zeer toegankelijke Napolitaanse romans van Elena Ferrante, die ik ook nog wel heel graag in het Italiaans/Napolitaans zou willen lezen, maar dat valt vooralsnog buiten mijn mogelijkheden, dus ik stel het mij voor in Hollands/Gronings.

Even later sta ik bij de vaatwasser en zie ik Lief in de tuin, die vandaag een totaal ander aanzien krijgt waar ook de konijnen zich over verwonderen, temeer daar hun eenvoudige woning een nog minimalistischer karakter heeft gekregen. Ze zijn al enige tijd op zoek naar de ingang van de schuilkelder en met wat actieve hulp van Lief komt het goed. Die schuilkelder is wel nodig vanwege de sinds de komst van Tommy exploderende hoeveelheid katachtige roofdieren, die het liefst de hele dag met elkaar spelen, maar daarbij ook graag de konijnen betrekken.

Inmiddels is Piep weer thuis en is Lief al weer ruimschoots in contact met de buitenwereld geweest en dan hoor ik dat we om half vijf met de buren naar de Bierderij gaan, wat alleen al een goed idee is omdat het allitereert. Een paar bladzijden later is het zover en lopen we door de oude stad naar het Galgeriet, waar de laatste tijd zoveel over te doen is.

De Bierderij is een prachtige nieuwe plek aan het water, tussen stad en jachthaven, met heel veel ruimte en nog meer bier. Er is een eigen brouwerij en je kan van elke streek in Waterland wel iets drinken en het eerste proefglas is gratis. Ik heb toevallig het goede shirtje aan wat ik van Vincent, mijn enige officiële Waterlander, heb gekregen, maar tot mijn schrik zie ik dat het personeel precies hetzelfde draagt.

Ik bestel water, waarop de waard vraagt of ik de Bob ben, wat niet zo is want we zijn lopend. Verder bestellen we rosé, is wel wijn maar mag ook, limonade voor de kinderen, Broeker Blonde, Boeren Bok, Katte Kwaad, Kaas van de bovenste plank, Alle ballen verzamelen, Boerenchips en een Tosti Olala. Het is heerlijk en smakelijk, grappig en ruim en bijna een negen.

De middag verglijdt dan vanzelf in de avond en tot overmaat van goed schuiven er steeds meer vrienden aan. Wat een fantastische nieuwe plek in Oud Monnickendam. Ga er heen en laat je een biertje brengen.

Ate Vegter, 3 juni 2018
www.atevegter.wordpress.com

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s