1067 Vaderdag

Het is nog vroeg in de ochtend wanneer ik wakker word. Iedereen slaapt nog en zo stil als ik kan sluip ik naar beneden.
‘Papa!’
‘Ja…’
‘Wat ga je doen? Het is Vaderdag!’
‘Ja, ik weet het, maar het is nog vroeg. Ik ga even m’n stukje doen. Maar zachtjes, we mogen mama niet wakker maken.’
‘Maar als wij beneden komen, moet je weer naar boven.’
‘Ja dat is goed schat, nu weer slapen. Nog even.’
‘Mag ik televisie kijken?’
Zucht…
‘Ja, maar heel zachtjes, het is nog veel te vroeg.’
‘Oké.’

Ik ga naar beneden en schrijf zoals elke morgen de laatste tijd in alle vroegte mijn stukje. Halverwege hoor ik gerommel op de trap en komen de dames naar beneden. Piep kijkt mij met strenge blik aan. Ik maak mijn zin af en ga naar boven. Ik lees verder in Elena Ferrante en even later ruik ik de geur van koffie naar boven klimmen en stort Piep een lading pakjes over mij uit.

‘Begin hier maar mee. Ja, dat is een plakbandje, zal ik het openmaken?’ We doen het samen en scheiden pakpapier van tekeningen en hippe gadgets. Piep heeft een heel moderne telefoonhouder gemaakt, zodat ik mijn iPhone nu aan de stekker kan hangen tijdens het opladen. En van mama krijg ik een stoere wood hammer 10-in-1 multi-tool, met een echte klauwhamer, een tangetje, een draadknipper, een kruiskopschroevendraaier, een mes, een zaag, een flessenopener, een platte schroevendraaier en nog drie dingen waarvan ik niet weet wat het is.

‘Handig voor in de auto en op de camping,’ zegt ze en dat is het zeker. Ik beschik nu over het grootste zakmes ooit en heb ook al het allerkleinste zakmes, de Opinel nummer 1, ooit gekregen van Maarten in Frankrijk, waar die houten mesjes heel populair zijn.

Daarnaast ontvang ik talloze zelfbedachte en door Tina voorgekookte loftuitingen waarvan je naast je slippers gaat lopen zodat het maar goed is dat Vaderdag maar één keer per jaar is en na dit ochtendritueel eigenlijk alweer voorbij. O, en er is nog een voordeel. Ik hoef niet te sporten.

Ate Vegter, 18 juni 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s