1071 Amsterdam City Event

Vandaag ben ik een dagje in Amsterdam. Nu is dat niet zo bijzonder, want ik werk in Amsterdam en ik kom er bijna elke dag, maar vandaag is het anders. Ik ben op het Amsterdam City Event. Dat is een evenement rondom de grote vragen van de stad: groei, ruimte, maatschappelijke voorzieningen, onderwijs, auto’s etc.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het heel goed georganiseerd vind, de logistiek, de bewegwijzering, de ruimtes, de lunch, de koffie en de sfeer zijn allemaal dik voor mekaar. Dat is ook wel eens anders, daarom zeg ik het maar even.
Amsterdam groeit enorm, ook nog in de komende jaren. Wist je dat er in de laatste tien jaar 110.000 inwoners zijn bijgekomen? Hoe gaan we dat doen? Die mensen willen allemaal wonen en werken en winkelen en hun kinderen moeten naar school en ze willen ook zwemmen en voetballen en een wandelingetje in het park maken in deze mooie grote stad. Waar kan er nog gebouwd worden en hoeveel scholen heb je eigenlijk nodig op bijvoorbeeld een nieuwe wijk van 3500 woningen?

Veel oude banen verdwijnen, maar de groei zorgt ook voor veel nieuwe werkgelegenheid en er is een sterk groeiende creatieve economie. De infrastructuur loopt daarbij altijd achter op groei en woningbouw en wat doe je met gas, elektra en afval? Het is een soort Galgeriet in het groot. We willen een complete stad, een groene stad en mooie, gezonde en bereikbare stad. Ik verzin het niet hè, dat begrijp je.

Er is ook veel aandacht voor ontwikkelingen in de regio en ik zie duizelingwekkende cijfers in Haarlem, het Gooi, Almere. Gelukkig blijft het in ons mooie, groene Waterland fluisterbootjes stil.

Ook de voordelen van de autoluwe stad komen aan bod, zoals rust en ruimte voor voetgangers en fietsers en ik meld dat je dan ook gemakkelijker kunt parkeren, zoals ik de laatste jaren steeds meer merk, maar daar trekt men toch de wenkbrauwen wat bij op.

Afijn, het is een leuke dag en ik heb ondanks de enorme complexiteit nog heel erg gelachen bij het Ganzenborden als adviseur scholen en nieuwbouw. Het is altijd aardig om even bij de buren te gluren zoals wij hier wel weten, zodat je je eigen problemen en ontwikkelingen weer wat kunt relativeren.

Ate Vegter, 22 juni 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s