1074 Een netwerk van koeien

De Kromhouthal staat er al sinds 1901 maar het is hier nooit zo gezellig geweest. Het is een grote plek, geschikt voor een leuk festival over de stad bijvoorbeeld en heel goed bereikbaar. Je treft er de voor Amsterdam unieke combinatie van veel parkeerplaatsen en toch dicht bij het centrum. Met de pont ben je er zo, als je de goeie neemt.

Het is een bijeenkomst over de grote steden: Up Close and Liveable in het kader van het festival We Make the City. Vandaag gaat het over Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Brussel, Helsinki, Londen, Parijs, Seoul, Singapore, Sydney, Tokyo en Vancouver. Dat is een hele rits, maar gelukkig kun je niet alles bijwonen en zijn er parallelle programma’s en een gezamenlijk begin.

Mensen willen in steden wonen. Dat zou je niet direct zeggen maar in 1950 woonden er een half miljard mensen in de stad en in 2050 zijn dat er 7 miljard. Die toestroom leidt tot veel problemen, maar je kan ook zeggen die ontwikkeling leidt tot veel nieuwe mogelijkheden en vooral veel werk. De verwachting is dat de werkloosheid in Amsterdam in de komende jaren lager zal zijn dan ooit, juist door deze urbanisatie.

Het boek moet herschreven worden en er moeten nieuwe oplossingen bedacht worden vanuit de stad, bereikbaarheid per openbaar vervoer, fiets en auto, afvalinzameling en de vraag van de dag: Kun je gasloos bouwen in de oude binnensteden? Wat mij opvalt is dat veel van deze steden aan het water liggen en ook in de stad vaak over veel water beschikken. Een aantal oplossingen zal dan ook teruggaan naar de tijd van de (nu elektrische) trekschuit. Het is maar een idee.

Het is erg leuk om met zoveel mensen samen na te denken en te praten over de vraag hoe je steden beter maakt en vriendelijker en beter bereikbaar en groener. De wereld is steeds meer een netwerk van steden in plaats van landen aan het worden, maar een stabiele, evenwichtige stad bestaat niet. Dat is een droom waar we samen elke dag aan werken.

Dat is prachtige festivaltaal en kijkend over het IJ kan ik mij daar goed in vinden, maar ik ben ook blij om heel dichtbij weer terug te zijn in Waterland en een paar koeien in de ogen te kijken.

Ate Vegter, 25 juni 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s