1082 Armando 1929 – 2018

Het is bijna niet te geloven dat hij 88 is. Hij ziet er zijn hele leven al uit als een man van vijftig. Misschien is zijn leeftijd wel in mijn geheugen vastgenageld tijdens Herenleed van de VPRO, waarin hij speelde met, nee wat hij wás samen met Cherry Duyns. Herenleed is jarenlang uitgezonden met deze twee gasten, waarbij ook Johnny van Doorn, the Selfkicker voor wie oud genoeg is, ook nog wel eens langs kwam als koning of kabouter en Dick Swidde als de dood. Nu hoeft dat allemaal niet meer want nu is Armando zelf dood.

Armando, alias Herman Dirk van Dodeweerd, wordt alom geprezen als een veelzijdig kunstenaar, een alleskunner, maar ook een allesmoeter. Hij wil per se alles uit het leven halen wat er qua talent en mogelijkheden in zit denk ik en we zien hem dan ook als beeldend kunstenaar, schilder, beeldhouwer, acteur, theatermaker, zigeunerviolist, dichter, schrijver, journalist (chef kunst bij de Haagse Post), performer, levenskunstenaar en ga zo maar door. Meer kun je bijna niet verzinnen. Nu is dat allemaal niet nodig meer. Hij is dood.

Hij heeft een stichting en een museum en wanneer in 2007 zijn Armandomuseum in Amersfoort tot de grond toe afbrandt, is iedereen letterlijk in zak en as, maar hij gaat verder. ‘Ik dacht alleen maar: nou jammer’, zegt hij daarover in de Volkskrant en hij betwijfelt daarbij of hij wel gevoelens heeft. Een bijzondere man, met veel bijzondere gaven waar hij ook veel mee doet. Hij krijgt een onderscheiding van de koningin.

Toch is het niet iemand die vooraan staat in de wereld van kunst en cultuur of die, laat ik voor mezelf spreken, vreselijk gemist wordt. Hij is meer iemand die er altijd al is. Die bij leven al bij de geschiedenis hoort zodat zijn dood er misschien niet zoveel toe doet. Die altijd op de achtergrond onversaagd zijn werk doet. Misschien heeft hij zijn talenten wel bewust zo verspreid ingezet om overal in het leven aan te snuffelen en overal deel van te zijn. Je weet het niet. Ik weet het niet, bedoel ik. Ik denk nog maar even aan hem. Het is een bijzondere man. Misschien ga ik ook wat breder inzetten.

Ate Vegter, 3 juli 2018
www.atevegter.wordpress.com

6 Comments

  1. Een markante man met een enorm talent. Zelf leek hij het allemaal niet zo bijzonder te vinden. Hij deed wat hij deed omdat hij domweg niet anders kon. Een groot kunstenaar die je prachtig beschreven hebt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s