1083 Mooi weer spelen

Gisteren zag ik een weerman in zomerkleren: T-shirtje, korte broek, zonnebril. Je ziet dat niet zo vaak. Meestal is het niet zo zonnig en vaak hebben ze hele mooie pakken aan, vooral die slanke jongen met dat rode haar. Ik let daar graag op al heb ik dan achteraf geen idee wat voor weer het wordt. Mijn opa keek altijd naar de lucht. ’s Morgens vroeg in de deuropening, pijp in de mond, keek hij naar de wolken en zei dan bijvoorbeeld: ‘Hm, het kon wel.’ Dan ging hij weer naar binnen, koffie zetten of zijn pijp schoonmaken.

De weerman vertelt over het mooie weer. Dat het maar één keer in de twintig jaar zo’n extreem mooie zomer is, maar dat gevreesd moet worden dat het in de komende jaren veel vaker zo droog is. Ik luister of ik het goed versta, maar hij zegt het echt. Dat heeft natuurlijk alles met het milieu te maken, waar ik volgens Piep altijd heel goed op moet letten. De weerman vertelt dat als het aan het begin van de zomer erg droog en zonnig is dat de kans dan groot is dat het lang zonnig en mooi blijft.

Piep vraagt het niet meer de laatste dagen. Normaal gesproken is het een van de vragen in de ochtend: ‘Papa, wat voor weer wordt het?’ Ik kijk dan niet als mijn opa naar de wolken maar zoek naar mijn iPhone en noem een getal tussen de 15 en de 25. Het zou wel mooi zijn toch, elke dag mooi weer. Scheelt in de vakantiereiskosten en de mensen worden er vrolijk van.

Maar alles heeft zijn prijs en zo begaf gisteren onze parasol het. Ik heb ontdekt dat zo’n ding veel minder lang meegaat dan je denkt. Alles wat er aan zit kan kapot. Ik kon hem nu niet meer inklappen. Vraag niet waarom. Hij liep vast en dan waait-ie zo uit je tuin. Is al gebeurd. Vandaag breng ik hem naar de gemeente.

We hebben nu weer een roze, net als vroeger. Ik hou erg van roze en bovendien staat het mooi bij de gieter. Dat zijn dan van die kleine dingen die het leven zo aangenaam maken. Goed. Het is nog vroeg vandaag en een beetje grijs en ik moet denken aan die canon die ik op de kweekschool leerde:

O, klaag toch niet
Als nevel vroeg de morgen grijst
Want des te schoner is de dag
De dag die daar uit rijst
Klaag niet

Ate Vegter, 4 juli 2018
www.atevegter.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s