1092 Burgemeester Halsema benoemd

Daar staat ze dan. Met de ambtsketen om. Het ziet er heel feestelijk uit en ze kijkt blij en stralend. Dat is leuk om te zien. Het heeft nog wel wat voeten in de aarde voor het zover is en velen zien haar liever helemaal niet als burgemeester en zelf hield ze het in haar boek Pluche ook niet voor mogelijk, maar zo zie je maar dat mensen en standpunten flexibel zijn en voor verbetering vatbaar.

Nog even terug. De benoeming schiet niet op. Er is een tweede ronde nodig. Er hebben zich in de eerste ronde te weinig benoembare kandidaten gemeld. Achteraf kun je dat lezen als ‘Femke Halsema heeft nog niet gesolliciteerd.’ Ze willen haar heel graag. Als krachtig boegbeeld ooit van de nu grootste partij in de hoofdstad mag ze na een tweede ronde aan de slag.

Interessant vind ik dat er in een van de eerste berichten op intranet van de gemeente Amsterdam over haar voordracht gesproken wordt over Van der Laan, de heer Van Aartsen en Femke Halsema: de kwajongen, de heer en het meisje. Ik denk overigens dat vrouwelijke bestuurders veel vaker met hun voornaam worden aangesproken dan mannelijke.

Het is wel heel treurig dat de nieuwe burgemeester in haar eerste publieke optreden gelijk al haar afschuw moet uitspreken over een afrekening in het criminele circuit, maar je ziet gelijk haar vastberadenheid, wanneer ze zegt dat de zware criminaliteit veel te dominant geworden is in deze stad en dat dat niet acceptabel is. Die jongens gaan nog wat beleven (want in de criminaliteit zijn het nooit meisjes, hooguit zusjes).

Vervolgens zegt ze dat Amsterdam symbool staat voor de vrijheid die we in Nederland graag koesteren en waar ze ook heel graag wil helpen. Dat is mooi want vrijheid staat bij Halsema hoog in het vaandel. Ze is bij uitstek iemand die zal vechten voor het recht van spreken van haar tegenstanders. Dus ben je een van die zuurpuimen die meekauwt aan die schier eindeloze rij flauwe grappen, weet dan dat ze altijd ook voor jouw recht van spreken zal vechten.

Ze mag dan misschien een tikje bekakt praten en een echte intellectueel zijn, het is ook wel handig wanneer er af en toe iemand nadenkt over de ingewikkelde grote-stadsproblemen. Lief zegt dat dat praten zo klinkt omdat ze haar tanden op elkaar houdt. Ze doet het even voor en het is precies Femke! Ik schrik ervan. Maar Femke heeft kennelijk al vroeg geleerd om nadat haar moeder ‘Kiezen op elkaar!’ zei, toch onverbloemd haar mening te geven. Ik hou daar wel van.

Goed, ze is benoemd. Mooi op tijd voor de opening van de Noord-Zuidlijn, zoals de bedoeling was. En ja, ze zal nog overal de schuld van krijgen, ook van de straks weer hogere parkeertarieven en andere besluiten die al ver voor haar benoeming genomen zijn, maar je moet maar zo denken, hoe duurder het parkeren, des te meer plek er is.

Kortom, ik denk dat ze een zegen voor de stad zal zijn, met meer aandacht en liefde voor groen, links en andere mensen die het moeilijk hebben in de ruimste zin van het woord. En dat kan Amsterdam heel goed gebruiken.

Ate Vegter, 13 juli 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s