1093 Solliciteren – les 4, de brief – het begin

Goedemorgen allemaal, wat fijn dat jullie er allemaal weer zijn bij deze vierde les van de cursus solliciteren. Vandaag gaat het over het belangrijkste moment van de hele sollicitatieprocedure: het schrijven van de brief. En het begin van de brief is het allerbelangrijkste, dus jullie zitten hier niet voor niks.

In de afgelopen drie lessen hebben we gekeken naar je motivatie, de advertentie en het CV. Je motivatie, ja, daar begint het mee, waarom wil je een andere baan, wat brengt je ertoe om in beweging te komen, wat drijft je, wat wil je, wat breng je? We hebben daar over nagedacht en gepraat en bedacht dat je daar nooit over raakt uitgepraat. Vervolgens hebben we gezocht naar advertenties die daar bij passen, on line en op papier en we hebben gekeken waarom welke advertentie je aanspreekt. Natuurlijk moet je ook gebruik maken van je netwerk, maar dat is weer een andere cursus die om half elf begint in het lokaal hiernaast.

Wij hebben in les drie gekeken naar het CV. Een CV spits je altijd toe op de baan waarnaar je gaat soliciteren. Je brengt mooie accenten aan, zodat de lezer snapt wie je bent en wat je kan. Ja, heel goed, in het CV staat wie je bent en in de brief staat wat je te vertellen hebt. Mooi dat je dat nog weet!

Zo, dan kunnen we nu beginnen bij de brief. Je hebt met een paar mensen gepraat en uiteindelijk besloten de stap te wagen en daar zit je dan. Hoe begin je in godsnaam? Iedereen zal begrijpen dat je graag naar deze specifieke baan solliciteert, dus dat mag je best opschrijven, is helemaal niet erg, maar alleen zo’n opening is wat kaal. Mooier is een wat persoonlijker formulering en nog mooier is wat Femke Halsema doet in haar sollicitatiebrief naar het ambt van burgemeester van Amsterdam.

Ze begint met een overweging, een persoonlijke notitie waardoor je direct voelt waarom Amsterdam haar zo raakt. Pak de brief er even bij, pagina 8 van de reader:

‘Nog vaak overvalt mij een groot gevoel van trots als ik door de Pijp of langs de Amstel fiets of ’s avond laat de pont over het IJ neem. Amsterdam is magisch, een sprankelende plek, en vooral de stad van de vrijheid die Spinoza al zo treffend beschreef.’ En dan de eerste zin die hier tweede geworden is: ‘Graag solliciteer ik naar het ambt van burgemeester van Amsterdam.’ En even verder legt ze het nog een keer uit, zodat we goed begrijpen, wat we met haar in huis halen: ‘Deze stad is hét symbool van alles wat ik wilde zijn. Vrij.’

Prachtig. Mooier kan bijna niet en het is dan ook geen wonder dat zij het geworden is. Maar nu eerst koffie, denk ik? Tien minuten.

Ate Vegter, 14 juli 2018
www.atevegter.wordpress.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s