1099 De Monnickendammer Visdagen

Vandaag is de eerste Monnickendammer Visdag van het jaar. Het is elke zomer raak de laatste jaren, in juli en augustus moet je op vrijdag naar Monnickendam. Het hoeft niet per se vandaag, want er volgen er nog vijf, maar uiterlijk 24 augustus moet je hier toch wel je slag geslagen hebben.

De Monnickendammer Visdagen laten Monnickendam zien zoals het was toen het nog aan de Zuiderzee lag. We gaan zo’n honderd jaar terug, naar de tijd dat er nog zo’n dertig rookerijen in Monnickendam waren. Nu zijn dat er nog maar twee, de Lange Ben en die van de gebroeders De Boer, maar toen zag Monnickendam regelmatig wit van de rook wanneer er weer een schip met haring binnenzeilde. De Volendammer en Marker vissers wisten waar ze moesten zijn om hun vis te laten rooken. Makreel is de bekendste gerookte vis en het is de kunst om hem precies goed op kleur en smaak te krijgen. Er werd en wordt gerookt op pulp, dat is wat wij thuis in het konijnenhok gooien, maar vroeger was Monnickendam echte pulp non-fictie.

 

Wanneer je vandaag naar de haven komt dan zie je de oude stad in volle glorie herleven. Nartuurlijk kun je even kijken bij de rookerijen, waar het echte werk geschiedt, maar er zijn ook vele oude ambachten te bewonderen, die allemaal hun rol in de geschiedenis van deze mooie oude stad hebben gespeeld: zeilenmakers, nettenboeters, mandenvlechters en klompenmakers. Nou ja, je kunt het zo gek niet bedenken of het loopt hier wel ergens rond dezer dagen en wil je nou weten hoe het precies zit dan zijn er de stadsgidsen die je dat allemaal graag vertellen, maar eigenlijk geldt dat voor alle Monnickendammers, die met liefde en trots over het roemrijke verleden van deze goede oude stad kond doen.

 

Kom naar de visaflag bij de Stegh en zie hoe de vis verkocht wordt. Geniet van het zicht over de Zuiderzee en slenter gerust over de markt met lokale producten of kom luisteren naar een van de oude liederen van het visserskoor en maak er een mooie dag van. Kortom, kom vandaag naar hier en geniet van rooken en bier!

Ate Vegter, 20 juli 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s