Dinsdagmiddag is het zover. Ik mag naar de Summer school. De Summer school is een interessant initiatief van de gemeente Amsterdam, met rondleidingen, dagopleidingen en allerlei mogelijke activiteiten, die je kennis en begrip van de gemeentelijke werkzaamheden en/of je eigen ontwikkeling kunnen bevorderen.
In dat kader ga ik vanmiddag naar de Puccinituin van de gemeente Amsterdam. Heeft niets te maken met de beroemde componist, maar alles met de Puccini-methode, dat is een manier om in de uiterlijke verzorging van de stad afspraken te maken, zodat de tegels en stoepen en straten qua inrichting een zekere eenheid uitstralen. Alle grote steden hebben dergelijke afspraken en bij Amsterdam heet dat de Puccini-methode.
We worden op het Materiaalbureau van de gemeente ontvangen door Marcel van Hallem, die ons vanmiddag gaat rondleiden. Het is ongelofelijk hoeveel er te vertellen is over wat hier allemaal staat en dat hij dat ook weet. De wereld van bakstenen, betonstenen, stoeptegels en trottoirbanden kent ongelofelijk veel maten en gewichten en afspraken, zodat alles overal goed matcht en het er ook nog mooi uitziet.
Zelfs de hoogte van de stoep en de kolken (nooit meer put zeggen) ligt vast en ook over het maken van straten en het in verband leggen van bakstenen en het verschil met betonstenen houdt hij een boeiend verhaal. Ik kijk voor het eerst van mijn leven met meer dan gewone belangstelling naar een eenvoudige stoeprand en realiseer mij dat die daar niet zo maar ligt, maar het gevolg is van veel verschillende afspraken, samengevat in de Puccini-methode.
Ook kijken we naar de keurig georganiseerde afdeling die de borden voor de bewegwijzering bij allerlei wegwerkzaamheden en omleidingen verzorgt en doet Marcel ons versteld staan bij het opslagterrein van het Materiaalbureau. Ik zal je niet op ideeën brengen, maar daar staat voor miljoenen aan marmer en graniet en beton en hardsteen, waarbij de les van de dag is dat hardsteen vrij zacht is en dus niet gebruikt moet worden bij veel zwaarder verkeer.
Kortom, heel interessant om zelf ook eens rond te neuzen. Rest mij nog te vertellen dat de naam Puccini-methode afkomstig is van Puccini Bonbons in de Staalstraat, waar deze jongens zaten te overleggen, toen ze op zoek waren naar een naam voor al deze stedelijke afspraken.
Ate Vegter, 25 juli 2018
www.atevegter.wordpress.com
Ate, heerlijk als je zo kunt schrijven, een kunst op zich! We hebben elkaar tijdens de Summerschool iets geleerd, en reken maar, ik zou maar al te graag een goed schrijver willen zijn, om in mooie taal, tot in details, de lezers mee te nemen in mijn wereld. Tijd voor een heerlijke bruine bak koffie, helaas zonder Puccini-bonbons 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Marcel, wat leuk dat je reageert. Ik heb erg genoten van je verhaal. Je vertelt heel inspirerend en zo heeft iedereen zijn talent! Ik kom nog wel eens langswaaien!
LikeLike