1178 De brede Aa

We gaan een dagje uit. We gaan naar Breda, waar de Aa zich verbreedt en verenigt met de Mark. Ik vraag me af wat we nog meer weten over Breda. Ik denk aan de drie van Breda, wat er eerst vier waren. Dan heb je Taptoe Breda en het Turfschip van Breda, ons eigen Nederlandse Paard van Troje. Verder heb je de KMA, de Koninklijke Militaire Academie en je hebt NAC, maar dan heb je het al over voetbal.
We vertrekken in alle vroegte en komen iets te laat aan op de Grote Markt. Onderweg een beetje file en een grote donkere wolkkolom op rechts, de brand van Molenaarsgraaf. Op de Grote Markt verzamelen we bij Dickens & Jones, met koffie en appeltaart. Hier staan de oude boeken rijen dik tegen de muur en het is een feest om er even langs te lopen. Wat fijn dat ook oude boeken toch zo mooi kunnen zijn.
Even later zijn we compleet en gaan we naar buiten waar een huifkar met twee paarden klaar staat. We stappen in, wachten nog even tot echt iedereen er is en maken dan een tochtje door de stad, begeleid door een koetsier en een bejaarde gids die ons alles vertelt over Breda wat we nog niet wisten. Bijvoorbeeld dat Willem van Oranje hier ook heeft gewoond en dat het park waar we nu doorheen klepperen vroeger zijn tuin was. Was hij hier maar gebleven denk ik, maar ja, de geschiedenis kun je niet omleggen wanneer het al geschied is.
Dan zijn we al weer terug en lopen we nog een klein stukje rond de Grote Kerk. Ik koop een jojo voor Piep bij de Flying Tiger en stel vast dat Hudson’s Bay ook hier geland is. We lopen weer terug naar Dickens, waar we genieten van een Brabantse koffietafel. Het verschil met een Hollandse lunch is erg eenvoudig. Bij een Hollandse lunch is er genoeg en als je klaar bent met eten is het bijna op. Bij een Brabantse koffietafel is alles er in overvloed, ik tel veertien schaaltjes met vleeswaren voor achttien personen en dan wordt alles ook nog een keer aangevuld. Het raakt nooit op. Vraagt veel zelfkennis en discipline, maar is wel gezellig en daar gaat het om. Aan het tafeltje naast ons wordt al bier gedronken.
Dan lopen we een stukje door het prachtige weer naar O la la Chocola. Daar zijn we de rest van de middag om chocola te maken. Ik maak eigenhandig 24 heerlijke bonbons en dan is de dag voorbij. We lopen terug naar de Volvo en rijden naar huis.

Ate Vegter, 28 september 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s