1180 Leesroute Monnickendam

Nu de wijnroute achter de rug is wordt het weer tijd voor andere zaken. Ik zal niet zeggen serieuzere zaken, want als er één ding is dat je serieus moet nemen dan is het wel het proeven van wijn. Er is geen onderwerp waarbij meer bijvoeglijke naamwoorden worden gebruikt dan bij het beschrijven van de afdronk van een mooie wijn, om maar iets te noemen.
Vorig jaar was het de zondagmorgen na de wijnroute nog een bende in de stad, maar dit jaar zie het er heel wat beter uit, alleen twee vergeten glazen, die ik dan maar meeneem. In ruil daarvoor geef ik wat extra boeken aan Billy.
Precies. Laten we het hebben over de leesroute, want daar kom je voor. De leesroute is de kortste verbinding tussen een aantal lezenswaardige punten in Monnickendam, waarbij zowel de oude stad als de nieuwbouw aangedaan worden. Tijd is niet belangrijk. Je kan de leesroute altijd doen, wanneer je tijd hebt. Heb je geen tijd, laat je hem schieten, makkelijk zat. De leesroute is voor alle leeftijden, dus je bent nooit te oud of te jong.
De leesroute begint en eindigt altijd bij één van de zes leespunten in Monnickendam, te weten de Nimo, de kleine Deen, de bibliotheek, de grote Deen, de Primera en de Boekenbieb aan het Niesenoort, waar je altijd advies kunt vragen aan Billy, de Biblioboy. Dit zijn alhier de zes meest uitgelezen locaties, waar je boeken kunt kopen, lenen, meenemen en aanbieden of ter plekke lezen. Let wel, je kunt niet overal boeken zo maar meenemen en je hoeft ze ook niet overal te kopen, dat is per uitgiftepunt duidelijk aangegeven.
De route kan zowel lopend als op de fiets gedaan worden. De auto wordt in dit geval ontraden, want dan zou je maar veel te veel boeken meenemen en je moet ze ook nog lezen. Openbaar vervoer slaat helemaal nergens op want dat stopt alleen bij de grote Deen en dan heb je geen route, dat begrijpt iedereen. Wel, ik zou zeggen kom uit je stoel en in beweging. Lezen is gezond en het is sowieso een heel eind lopen, dus dat helpt ook. En denk eraan, het is bijna Kinderboekenweek en die is veel korter dan de wijnmaand, dus niet te lang getreuzeld. Je moet maar zo denken, met je neus in de boeken hoef je nooit te zoeken.

Ate Vegter, 30 september 2018
http://www.atevegter.wordpress.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s