1181 Als je leest…

Er was eens een jongetje dat graag boeken las. Hij las dikke boeken, dunne boeken, mooie boeken, ver-fom-faai-de boeken, geleerde boeken, plaatjesboeken en ook nog alle andere boeken. Eigenlijk las hij alles wat los en vast zat, maar nooit raakten de boeken op. Altijd waren er weer nieuwe, verse, leuke boeken. En wat nog veel erger was, er waren ook iedere dag weer nieuwe oude boeken die hij nog niet gelezen had.
Het ergst was nog als er opeens een nieuwe schrijver in de winkel lag met vier delen tegelijk, zoals die Italiaanse Elena Ferrante, waar hij het Spaans benauwd van kreeg. Dus bracht hij alle boeken naar de rommelmarkt en de weggeefwinkel en de rest zette hij in een plastic doos voor het raam te geef en te lees. Alleen de allermooiste boeken mochten in huis blijven.
Helaas wist hij van te voren nooit hoe mooi een boek was, lieve kinderen en daarom las hij nog gewoon door. Tot overmaat van ramp was er dan ook nog een Boekenweek en nu zelfs een Kinderboekenweek! Hoe komen de mensen er op! Alsof een kind niks beters te doen heeft: voetballen, volleyballen, turnen, buitenspelen, pianospelen, zeilen, zwemmen en patat eten, met lego spelen of playmobil, op de iPad of de telefoon zitten en huiswerk maken! Kom daar maar eens tussen met een boek!
Heel lang geleden was er een boekenweekgeschenk, dat heette: Als je leest ben je nooit alleen. Dat was natuurlijk onzin, dacht het jongetje toen al, want lezen doe je juist alleen. Daarom is het zo leuk, dacht hij ook, maar dat zei hij niet. Er is maar één ding nog leuker dan alleen lezen, en dat is samen lezen, met je vriendje of vriendinnetje.
De komende Kinderboekenweek gaat ook over vriendschap en het motto is: Kom erbij, want vrienden maken doe je niet alleen. En samen lezen is ook leuk, maar dan moet je wel een beetje stil zijn. En stil zijn is nog niet zo gemakkelijk als je jong bent. Kortom, lezen is leuk en vriendschap ook, maar laten we maar niet doen alsof dat allemaal vanzelf spreekt, want lezen luistert nauw, net als voorlezen, dat weet iedere ouder.

Ate Vegter, 1 oktober 2018

www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s