1194 Retourtje Amsterdam

Van de week ga ik naar Amsterdam. Ik moet in het centrum zijn en ga met de bus en de metro. Het is nog wat fris in de morgen maar ik laat toch mijn jas thuis, want het zal een mooie nazomerdag worden. Iedereen geniet van dit aangename vooruitzicht, ook de buschauffeur. Bij halte de Splitsing roepen opeens twee ijle jongensstemmen:
‘Meneer! Meneer!’ Het klinkt heel keurig en beleefd, echt Monnickendamse jongens. De chauffeur schrikt wakker uit zijn dromen en maakt met een wilde zwaai nog net een mooie noodstop. Niemand zegt iets. Even later stap ik bij Station Noord over op de metro. Ik geniet van de rust en de moderniteit. De stoelen staan gezellig naar elkaar toe en ze zeggen aan welke kant je moet uitstappen.
Ik stap uit bij het Rokin. Boven gekomen sta ik bijna op de Dam. Toch aan de verkeerde kant uitgestapt. Ik loop via de Kalverstraat naar de Nieuwe Zijds. Wat is het nog heerlijk rustig zo ’s morgens vroeg. Waar zijn alle auto’s? En wat een mooie winkels. Is dit hetzelfde Amsterdam als waar ik ruim dertig jaar geleden in de Warmoestraat woonde? Waar is de criminaliteit? Ik hoor de vogels zingen op de voormalige postzegelmarkt en loop dan een prachtig gerestaureerd pand binnen. Hier moet ik zijn.
Wanneer ik later ontspannen naar buiten dwarrel wil ik graag nog even genieten van de grote stad. Ik loop via het Damrak naar het CS. Het is nu drukker in de stad, waar iedereen foto’s van zichzelf neemt. Ik loop langs mijn oude huis aan de overkant van het water. Zie de nieuwe Franse balkons voor de ramen, die mijn vader mij destijds adviseerde. Ik bedenk dat het vandaag zijn sterfdag is, 33 jaar geleden alweer. Onbegrijpelijk.
Dan zie ik opeens dat ik toen, net als nu, naast DE COST GAET VOOR DE BAET UYT woonde. Het toeval ontroert mij. In de metro voel ik hoe graag ik in Amsterdam ben en hoeveel liever nog ik altijd weer terug ga naar het mooie Monnickendam. Wanneer ik in de avond langs mijn auto loop zie ik dat een portier niet goed gesloten is. Gealarmeerd kijk ik naar binnen. Het is een puinhoop en mijn TomTom is weg. Gestolen. Je bent gewaarschuwd: Ga nooit met de bus.

Ate Vegter, 12 oktober 2018
www.atevegter.wordpress.com

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s