1207 Een mooie avond

Ik ben er apart voor gaan zitten. Dit moet ik wel even zien. Ik heb op mijn telefoon al iets van de rijtoer gezien, een klein stukje, maar Prinsjesdag verbleekt à la minute. Sorry, Grenadiers en Jagers, maar jullie halen het er niet bij. De grandeur en de stijl, de weidsheid van de beelden, het ritme van de paarden en de hellebaarden, het golven van de pluimen met op de achtergrond Buckingham Palace, het is prachtig en het is kort. Ik wil er op televisie even langer van genieten.
Hoe bedrogen ben ik uitgekomen. In het acht uur journaal alleen maar alfa-mannetjes over een afschuwelijke slachtpartij. Ik weet, het is vreselijk en het is nieuws, maar het is niet waar ik voor ben gaan zitten. Dan toch even een flits, ah! Dan is het alweer voorbij.
Dan maar het tien uur journaal. Nu wil ik de Stuartdiamant ook wel zien. Dat is toch al weer 46 jaar geleden. Toen zat ik nog op de kweekschool! Mijn God, wat vliegt de tijd! Ook nu niet meer dan een paar seconden. Trump windt zich op over the poorest cover up ever. Dat is opmerkelijk, hij veroordeelt niet alleen de daad, maar ook de armzalige doofpot-actie. Hij zou dat beter toegedekt hebben, lijkt hij te willen zeggen.
Dan maar even het late journaal afwachten. De hele avond is nu toch al naar de gallemiezen. En ja hoor, daar wordt het voor de late opblijvers ruim aangekondigd en het gaat er zowaar ook nog even over, maar Máxima wordt onmiddellijk ingehaald door veel groter nieuws: Tim de Wit zit ook aan aan het banket! Twee keer aan, want hij mag natuurlijk nergens aanzitten, weten we van Toon Hermans. Hij staat buiten in de kou te praten met Dionne Stax, in vol ornaat, met een witte vlinderdas, dus dat zal geen black tie zijn, maar wat is het wel? Wat heeft hij aan? Jacquet, rok, wat is het eigenlijk, een galadiner? Ik weet daar geen bal van.
Wie weet dat soort dingen nog? Wij gaan niet verder dan bruidskleding en feestkleding, wees gerust, maar toch, wat vereist het protocol? Want het protocol lijkt ingewikkeld, maar het is bedoeld om het voor iedereen gemakkelijk en duidelijk te maken, want zo weet je precies wat je moet doen en laten. Als je weet hoe het hoort, ja… dan wel. O, hold on! Ik lees nu dat de dresscode white tie was, dat verklaart veel. En het menu in het Frans, met Haricots Verts aux Beurre. Lekker! Boontjes!

Ate Vegter, 24 oktober 2018
www.atevegter.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s