1213 Het is wintertijd

Ook vandaag weer heerlijk uitgeslapen zonder verdere kosten. Net hoorde ik dat ze de zomertijd voorlopig toch niet gaan afschaffen. En de wintertijd ook niet, hoop ik, want dan blijft er helemaal geen tijd over. Wel komt er voorlopig een einde aan de discussie over het einde van de afwisseling. Tot 2021 blijft het zoals het is.

Het meest opvallende in de berichtgeving vond ik nog wel dat ze de zomertijd niet wilden afschaffen na een jaar of veertig maar dat ze elk land in Europa zelfstandig wilden laten kiezen voor zomer- of wintertijd. Dat begon wel heel erg op echt goede Europese samenwerking te lijken. Je hoeft op een beetje vakantie dan maar een keer of zes je horloge te verzetten en verder blijft alles bij het oude.

Nu is alleen het wachten nog op de terugkeer van de grenswisselkantoren, wanneer iedereen weer zijn eigen centjes heeft. Gelukkig spreken we allemaal nog verschillende talen, dus voor een gebrek aan culturele diversiteit hoeft niemand te vrezen.

Duidelijker en logischer zou zijn om nadat het jarenlang prettig en profijtelijk was, maar nu meer en meer achterhaald, door een ander levensritme en andere media, de zomertijd weer af te schaffen en niet een mogelijkheid tot keuze te bieden. Permanente wintertijd, zoals het vroeger was, is ook het gezondst en leidt tot de minste slaapproblemen. De natuurlijke dag valt dan het meest samen met de cultureel bepaalde werkdag. Klinkt een beetje ingewikkeld maar iedereen begrijpt het. Wanneer de zomertijd de permanente tijd zou worden, sta je veel vroeger op dan de natuur van je durft te vragen.

Afijn, is voorlopig allemaal van de baan. Vind ik wel prima, want ik geniet erg van die halfjaarlijkse ontregeling. Het geeft zo’n weekend toch wat extra’s en markeert ook op een bijzondere manier de tijd. Ik hou daar wel van. Ik hou ook van alle berichtgeving over ontregelde koeien en providers, want die twee groepen lichtgebruikers schijnen er het meeste last van te hebben wanneer er iets verandert.

Ik denk dat het voor iedereen goed en gezond is om af en toe even uit het lood te zijn en weer opnieuw koers te moeten zetten. Ik kan mij nog herinneren dat het leven in de oertijd, toen er nog geen zomertijd was, laat staan wintertijd, maar alleen tijd, die tijd bijzonder saai was qua afwisseling. Er was geen afwisseling. Heel fijn dat we daar nu nog een paar jaar van mogen genieten en als het aan mij ligt nog veel langer. Ik zou eerder voorstellen om het nog wat verder te verfijnen en het ritme aan te vullen met lentetijd en herfsttijd.

Ate Vegter, 30 oktober 2018
www.atevegter.wordpress.com

2 Comments

  1. Ha die Ate, Wat vond ik het een heerlijke avond gister. En zo krijgen we er nog een paar tot het feest, heel fijn allemaal! Emiel wordt 2 december dus 50 en ik wil graag een boekje maken met jouw colums waarin ons gezamenlijke leven wordt beschreven. Lukt het nog om daar een selectie van te maken? Hoor graag! Jolan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s