1225 Piep en pap en professor Paf

Nu we weer op koers waren met een plan en een doel en de schotel rustig door vloog, zodat we zelf niet de stuurbol hoefden te bedienen, kwam er een enorme rust over mij. Professor Paf had het haar allemaal verteld en hij had het niet bij zijn mooie theorieën gelaten. Hij was de man dankzij wiens lumineuze ideeën wij hier een beetje in het luchtruim rondvlogen, op weg naar een wellicht heel aardig plaatsje in midden-Engeland.

‘Denk je dat we die professor Paf nog een keer gaan zien,’ vroeg ik, ‘of moeten we het nu verder zelf uitzoeken? Want wat gebeurt er als het misgaat?’ Ik vond eerlijk gezegd dat alles juist heel goed ging en dat er nog geen ongelukken waren gebeurd en dat Piep het allemaal op haar dooie akkertje in de hand hield. Ik was geschokt, maar ook trots, maar dat zei ik niet, niet voor ik weer veilig in onze eigen tuin zou staan.
‘Ja, dat kan wel. Ik kan hem wel even roepen. Misschien heeft-ie wel tijd, maar niet schrikken, hè.’
Ik was het punt van schrikken al voorbij en antwoordde zo rustig als een pas gevallen herfstblad: ‘Nee, ik zal niet schrikken, maar waar moeten we dan heen?’ Ik hoopte dat ze naar huis zou zeggen, maar ze verbaasde me opnieuw.
‘Ik roep hem wel even. Als het klopt wat hij zegt dan is-ie er zo. Let op, daar gaat-ie: Pief Paf!’ Ze sprak de laatste twee woorden wat luider en ik merkte dat de daaropvolgende stilte ernstig verdiept werd door een nieuwe fluweelzachte zoemtoon. O, mijn hemel, waar was ik in terecht gekomen. Ik sloot mijn ogen en concentreerde mij op de trilling die ik voelde.

‘Dag Piep! Wat fijn dat ik er even mag zijn! Dag meneer met de ogen dicht, u bent de vader van Piep, dat is mijn conclusie. Wat een prachtige schotel, Piep, hij is werkelijk goed geslaagd en hij loopt mooi soepel, geheel volgens mijn verwachting en berekening.’ Ik opende mijn ogen en keek achterom, in de richting waar de stem vandaan kwam. Paf zat op de achterbank! Ik bedoel, de schotel had twee minuten geleden nog niks geen achterbank en nu zat de grote uitvinder Paf er al op. Hoe snel kon het gaan! Ik stak mijn hand uit:
‘Welkom aan boord professor. Wat fijn dat u even tijd vrij kan maken. Het gaat allemaal reuze naar wens, maar de kleine Piep hier heeft toch nog wel een paar vragen.’

Piep keek mij woedend aan, maar ik negeerde dat en volgde de ogen van Paf, die met belangstelling rondkeek.
‘Ziet allemaal goed uit. U heeft werkelijk alleszins uw best gedaan samen en dan is het resultaat ernaar. Dat is algemeen bekend. Goed werk. Ik zeg het nogmaals. Mijn ingevingen zeggen dat Piep hier de boel goed aanstuurt en dat de vragen toch meer bij u – mag ik meneer Pap zeggen – liggen, als ik zo vrij mag zijn.’ Hij lachte geamuseerd en keek met zachte blik naar Piep. Pieps ogen klaarden op en ze keek mij triomfantelijk aan en ik bekende schoorvoetend:
‘Ik denk dat u gelijk heeft professor. Piep heeft alles geregeld. Ik begrijp er niets van.’
’Zegt u dat niet te snel, goede meneer Pap, niets is een zwaar onderschat begrip. Het is buitengewoon lastig en complex om ergens niets van te begrijpen, bijna nog lastiger dan helemaal niets te doen, waar de mensen toch de mond vol van hebben. Ik begrijp uw vragen heel goed. Ze verrassen mij niet in het minst. Vergeeft u mij dat ik een en ander met uw goedvinden op een geordende wijze aan u zal uitleggen. Wanneer Piep de kruissnelheid iets naar omlaag bijstelt, dan hebben we daar op weg naar midden-Engeland mooi de tijd voor, al moet u dat op weg niet al te letterlijk nemen en de tijd al helemaal niet! Ha ha ha!’
Ik voelde dat het nu tijd was om verder mijn mond te houden en zo begon professor Paf zijn verhaal.

Ate Vegter, 11 november 2018

Lees ook:
www.atevegter.wordpress.com/25

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s