1236 Het is koud

Vanmorgen in alle vroegte Piep naar school gebracht. Het was koud. Gisteravond kwam ik om een uur of half tien uit de kerk. Het was koud. Ik kan nog niet zeggen waarom ik op een eenzame dinsdagavond in de kerk was, maar ter geruststelling kan ik zeggen dat ik er niet alleen was, dat het binnen bijna net zo koud was als buiten, dat wij binnenkort 12½ jaar getrouwd zijn en dat mijn goede vader op 8 december aanstaande 102 zou zijn geworden, ware hij niet gestorven, maar dan begrijpen alleen de ingewijden waar ik het over heb, terwijl iedereen begrijpt dat het koud is en daar gaat het om.

Het is winter. Nee het is herfst, nog wel een maand lang, want de winter begint pas op 21 december, maar het voelt aan als winter. Nog even en we kunnen schaatsen. Ik ben daar nog lang niet aan toe, al heb ik al wel de winterbanden onder de Volvo liggen. Nou ja, ik heb de wieldoppen eraf gehaald, maar dan lijkt het toch alsof ik op winterbanden sta, wat tegenwoordig heel hip is, ook al sneeuwt het maar hooguit drie dagen per jaar. Ze zeggen dat er een hele koude winter aankomt. Dat is fijn.

Het is koud en Tommy zit lekker naar buiten te kijken. Hij helpt Billy Boy zo een beetje, die toezicht houdt op de boekenbieb. De plastic box werd te klein en ik dacht aan iets moois en nu heb ik een fraai kastje op de kop getikt en nu staan alle boeken lekker te kleumen in de kou, behalve de boeken met een omslag, maar dat zijn er maar een paar. De meeste zijn trendgevoelige paperbacks, die voor hun moderniteit betalen met afzien in de kou. Werd ik maar weer meegenomen door een lezer, lekker liggen op de bank of neuzen in een vreemde boekenkast, wat heb ik daar zin in, zo hoor ik de boeken kreunen. Maar ja, de mensen brengen graag boeken, maar ze nemen niet zo gauw wat mee, heb ik gemerkt. Ze denken in hun goedwillendheid dat de bieb vol moet blijven, terwijl de boeken er juist staan om meegenomen te worden.

Ach, ik kan toch moeilijk briefjes gaan ophangen om het gedrag van de geïnteresseerde voorbijganger aan te sturen. Brengen is halen. Twee halen geen betalen. Morgen brengen. Dat soort dingen. Nee, de mensen moeten dat toch ook een beetje aanvoelen, dat ik dat ook niet allemaal voor mijn lol doe, maar om mijn bladzijde bij te dragen aan de samenlezing. Alle boeken zijn welkom, dat is waar, maar niet proppen en geen boeken voor andere boeken zetten, dat is niet eerlijk. Wil je ze toch kwijt, bel dan even aan. Ik ga zo wel een beetje opruimen. Doe ik ook nog eens wat.

Ate Vegter, 22 november 2018 (55 jaar geleden John F. Kennedy vermoord)

Lezen in de oudheid. Het kan:
www.atevegter.wordpress.com/36Tante Els

3 Comments

  1. Leuk hoor, de buitenbieb groeit! Je zou, als je ooit ergens op een terrasje koffie drinkt, de boeken op de open achterklep van je auto kunnen uitstallen, en zien wat er gebeurt. Je hebt dan meer passanten!
    (Dan heb je een rijdende buitenbieb!)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s