1263 De oven en de wc

Het is een gewone oven. Onze eigen Ikea-oven, waar we nu alweer zo’n 12,5 jaar tegenaan kijken. Het bijzondere is dat-ie het weer doet. Van de week klapten opeens de zekeringen om. Vroeger sloegen de stoppen door, maar dat heb je niet meer tegenwoordig, maar kortsluiting nog wel en ook bijna brand. De stekker en het stopcontact van de oven waren geheel samengesmolten in een verzengende liefde. Dankzij de gouden tips van mijn zwager wist ik precies wat ik moest doen. Er zat niets anders op dan alles af te knippen en los te schroeven en bij De Jong nieuwe rommel te gaan halen. Ik kan niet meer zeggen bij meneer De Jong, want die is vorige week helaas overleden. We zullen hem missen op de buurt.

Het kostte wel wat moeite en tijd om het opnieuw aan te sluiten, want dat moest allemaal onder het aanrecht gebeuren, maar het lampje brandt en ook de rest zal het wel weer doen. De oven is het enige apparaat in de keuken wat nog niet vervangen is. De koelkast, vaatwasser, afzuigkap, kraan en inductie-kookplaat zijn allemaal al vernieuwd. Allemaal zelf gedaan. Alleen de witte kastjes doen het nog steeds goed en zien er nog als nieuw uit.

Dat geldt ook voor de wc, maar toch ben ik even met hem naar Specsavers gegaan, want hij wilde een nieuwe bril. Hij had al een tijdje een houten bril en dat was zo helemaal 2018, dat-ie heel graag nog voor de kerst een nieuw kunststof montuur wilde. We hebben gekozen voor zwart omdat dat zo helemaal in de geest van de tijd past en het staat hem ook het beste. Lekker strak. Is nog wel een gepuzzel om alles weer goed passend te krijgen, maar ook dat is gelukt. Het is zelfs zo goed gelukt dat de bril nu geruisloos naar beneden zakt en de klep kleppert ook niet meer. Wat een vooruitgang.

Ik heb wel de indruk dat er op menige ontwerpafdeling van klein materieel ernstig tegen mij wordt samengespannen: ja, vroeger kon je dat met twee schroefjes vastzetten, maar dat is veel te handig. Laten we het nu zo in elkaar zetten dat je alles met drie handen moet vasthouden en als je dan dat ene schroefje vastdraait, dan zit alles in één keer goed. Pleurt wel vier keer uit je handen maar is veel handiger. Hebben we weer wat nieuws bedacht. Is goed voor iedereen. Ja, dat is zeker handig, vooral als je met z’n zessen om de tafel nieuwe onzin bedenkt, maar wanneer je in je eentje bent en nergens bij kan dan is het wel plezierig wanneer je het nog gewoon in elkaar kunt schroeven. Ik doe dat ook niet elke dag en je hoeft echt niet alles elke vijftien jaar te vernieuwen. Nou ja, het zit weer vast en het zit weer lekker. Ik denk dat ik maar wat meer ga mopperen. Dat is ook wel lekker.

Ate Vegter, 18 december 2018

www.atevegter.wordpress.com/63

Advertentie

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s