1265 Liefde is ruimte en tijd

Zo tegen het eind van het jaar is het een goede gewoonte om wat meer tijd te nemen voor elkaar. Samen naar de kerk, ja gezellig, zei mijn jongste broertje vroeger al en gezellig kan het zeker zijn in deze laatste en donkere dagen. Je hoeft natuurlijk niet naar de kerk te gaan want ook voor de goddelozen en de twijfelaars is het feest en laten we dat niet voor elkaar bederven door je eigen opvattingen uit te stoten wanneer dat maar mogelijk is. Het is niet voor niets dat mensen als muggen en wolven naar het licht toe trekken naarmate het donkerder wordt op zoek naar bloed. Samen eten en samen vieren staan in de rij: Klaas, kerst, oud en nieuw en dan kun je in de barre kou van januari weer opnieuw beginnen, hoe feestelijk, vervelend of droevig het vorig jaar ook geweest is.

Wim Kan zei het al in de jaren zestig: ‘Mien, je kan toch nieuwe bakken.’ En dat kan altijd, lieve mensen. Wanneer alles tegenzit en uit de hand loopt, gooi je oude oliebollen weg en begin opnieuw. In feite kun je elke dag opnieuw beginnen, maar dat is misschien iets te veel van het goede, want wie ben je dan nog wanneer er niets van gisteren bij je blijft? Beter is dat er een beetje blijft en een beetje verandert.

Vorig jaar toen ik begon met hardlopen beloofde ik mijzelf een belachelijk groot horloge wanneer ik de doelstelling, een half uur achter elkaar hardlopen, zou halen. Ik begon te trainen met de geweldige app van Radio 4 Fit op 4, waarbij je hardloopt op klassieke muziek en na een week of zeven liep in een keer een rondje Hemmeland of een rondje Monnickenmeer. Ik wisselde dat een beetje af. Ik bestelde mijn klok, die vervolgens helemaal niet liep. Dat had een teken aan de wand moeten zijn, maar na veel vijven en zessen kon ik hem toch ruilen en vanaf die tijd had ik opeens zeeën van tijd, want een veel groter horloge.

Geef elkaar ruimte en tijd en neem het ook. Je hoeft naar niemand te luisteren, ook niet naar mij, je hoeft niemand te bekeren, ook mij niet. Hou me vast en laat me los. Het lijkt tegenstrijdig en wie ben ik om dat allemaal te zeggen, maar het kan. Nieuwe bakken, andere bakken, samen bakken. Neem het ervan zou ik zeggen, feest en vier en doe het samen. Eet smakelijk en… proost!

Ate Vegter, 20 december 2018

Nog een feestje:
www.atevegter.wordpress.com/65

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s