1270 Onder de kerstboom

Het is kerstmorgen, veel te vroeg. Het is stil. Bijna overal is het stil. In Parijs is het stil, alle winkels dicht. In Londen en Amsterdam is het stil, idem dito, maar wat hoor ik daar in Monnickendam? Daar klinken stemmen door de vroege ochtend. Zingend trekken zij door de straten van de Grote Kerk naar de kerststal bij de Haven. Ik voel mij schuldig dat ik niet mee ben gaan zingen, maar het is te laat en wat heb ik eraan. Niets.

Thuis is het ook nog stil. De pakjes wachten onder de kerstboom. Het is een via schoolvriendinnetjes van Piep overgewaaide gewoonte om ook met kerst kadootjes te doen. Traditioneel zat dat er bij ons niet in, maar ja, hoe ouder hoe gekker. Vroeger deden wij alleen pakjes met gedichten met Sinterklaas. In een grote teil met een laken erover. Jaren ging dat goed. Toen moesten er opeens lootjes getrokken worden en surprises gemaakt. En nu doen we dan ook kadootjes met kerst. Onder de boom. Allemaal onzin.

We zijn eerlijk gezegd niet zo goed in kadootjes dus we sparen een beetje de aardige inkopen op voor kerst. Een nieuwe camera voor mama en een nieuwe Sonosspeler voor papa. Dat is overigens wel een van de betere beslissingen van de laatste jaren geweest, om over te stappen op Sonos, zeker in combinatie met het gratis Spotify Premium-abonnement van KPN. Maar goed, waar gaat het over? Het gaat altijd over muziek. Dat is het heilige der heilige. Wanneer begint de Top 2000? O, is al begonnen. In the year 2525 op 1955. Mooi nummer.

De meeste kadootjes zijn voor Piep. Op advies van de camarawinkelier krijgt Piep de oude camera van mama, omdat-ie nog wel heel goed is (maar te groot) en op Marktplaats nauwelijks iets oplevert. Ze is er heel blij mee. We kochten hem op de dag af acht jaar geleden bij dezelfde winkel, zo vertelt het systeem. Alles ligt vast, maar wel achteraf. Niets is op voorhand zeker. Verder veel Schleich, dat is het nieuwe Lego. Bij Lego gaat het om het bouwen, bij Playmobil om de poppetjes en bij Schleich gaat het om de dieren. Een ambulance bijvoorbeeld is een dierenambulance, zo doe je dat.

Het lijkt een beetje op de dieren en dierentuinattributen die wij vroeger spaarden, kregen van mijn vader, toen ik half zo oud was als Piep nu, van De Haas en Van Brero, in de jaren vijftig. Het is in mijn herinnering het enige speelgoed dat er in die jaren in overvloed is en we bouwen hele omheiningen om alle dieren op de toen gebruikelijke manier in te sluiten, zodat ze geen kant meer op kunnen. Ik zoek op internet naar De Haas en Van Brero, maar vind alleen waspoeder.  Niks over de dierentuindieren. Toch weet ik het zeker, zolang het tegendeel niet bewezen is.

Ate Vegter, 25 december 2018

Zomergasten: Damiaan Denys en de angst voor de dood:
www.atevegter.wordpress.com/70

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s