1271 Waar is Tommy? Waar is God?

Vanmorgen kwam Piep in alle vroegte bij ons in bed.
‘Waar is Tommy?’ vroeg ze.
‘Buiten,’ zei ik, ’ik heb hem wel geroepen vannacht, maar hij wilde niet naar binnen.’
‘Nee hoor papa, hij is wel binnen. Hij was net nog bij mij.’
Ik was verbaasd en ik had Tommy zelf niet gezien, maar ik geloofde haar onmiddellijk. Zonder twijfel. Ik wist zeker dat ze de waarheid sprak en Tommy vannacht bij haar op de kamer was geweest, ook al had ik het niet gezien. Zo is het geloof het zeker weten van de dingen die men niet ziet. Bewijzen daar heb je niks aan. Wanneer Piep opeens Tommy zou oppakken en daarmee zou bewijzen dat hij binnen is zou ik het niet meer hoeven te geloven, maar ik zou het zien. Einde verhaal.

Het is mooi om daar eens bij stil te staan in deze dagen van ontkerkelijking en kerst. Want zo is het wel. Velen zoeken juist in de koude winterdagen, in de donkere nacht, midden in de winternacht een kerk op om te kijken of de hemel nog opengaat. Anderen wenden zich steeds meer af van het geloof der vaderen en moederen. Daar helpt geen lieve moedertje of vadertje aan.

De ontkerkelijking zet door, lees ik in de krant. Dat begon vroeger al, toen ik nog braaf voorzitter was van de jeugdvereniging. Toen was er al de secularisatie, met name als grote bedreiging voor de lustgevoelige jeugd. De bruine zalen van de bioscoop hadden ook op mij een grote aantrekkingskracht, net als sommige dominees, die prachtig konden preken en waarvoor ik graag naar de kerk ging. Het heeft mij altijd bevreemd dat het mooie zo slecht is en het goede zo saai. Seks was vanzelfsprekend verboden, maar was het aan de andere kant niet zo dat nieuw leven enkel en alleen kon ontstaan door te seksen? Waarom is onze lekkere voortplanting zo vunzig geworden? Waarom.

Goed. Elk jaar verlaten ongeveer 100.000 mensen de kerk, dat is ongeveer 10 keer Monnickendam en dat is ongeveer 267 per dag. Die zijn niet allemaal van de ene op de andere dag ongelovig maar ze keren de oude structuren de rug toe. De uitverkiezing gaat natuurlijk door alle muren heen, dat weet iedereen. Die muren zeggen niets, ook al zijn ze nog zo mooi. Ik ken toevallig de mooiste kerk ter wereld heel goed, want die staat in Monnickendam, maar of daar de waarheid verkondigd wordt, ik weet het niet. Je kunt ook een heel prachtig kunstwerk maken met de intrigerende tekst GOD IS MAN MADE, waar ik het wel mee eens ben, maar of het de waarheid is, ik weet het niet.

Is de waarheid eigenlijk te kennen? Ja, door de natuur en door het Woord met een hoofdletter, zegt de een, ja, alleen door ervaring, zegt de ander. De letter en de ketter, wie heeft de waarheid in petto? Ik weet het niet, ik weet het wel, maar waarom? Je kunt kiezen én delen. Waarom weet ik dat Tommy er is, wanneer Piep dat zegt? Wat is dat eigenlijk, geloof? En wat is waar? En waar is God? Ik zie hem nergens. Denk daar maar eens over na.

Ate Vegter, 26 december 2018

www.atevegter.wordpress.com/71

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s