1272 Tussen kerst en oud

Het is een hele gezellige avond. Dat kun je zo al wel zien. Meester Chef Vincent heeft de mooiste gerechten in de oven gezet en er ook weer uitgehaald. Meester Chef Vincent houdt niet van half werk. Ik heb hem al opgegeven voor Heel Holland Bakt. Iedereen heeft van alles meegenomen: voorgerechtjes, tussengerechtjes, toetjes, voorafjes, nagerechtjes en achterafjes, alles is er behalve het hoofdgerecht. Maar ja, we hebben de laatste dagen zoveel hoofdgerechten gegeten, dat kunnen we wel een keer missen en eigenlijk missen we het niet ook al is het er niet. Dat kan ook.

De kinderen amuseren zich buiten met speelvuurwerk van de Hema en dat is nog een heleboel voor weinig geld en even later liggen ze op apegapen in de hangmat voor de tv, waar een weldadige rust van uitgaat. Ondertussen hebben wij het grootste plezier en een genoeglijke avond. Dat kan zomaar. We eten alles op en drinken genoeg, want dat is belangrijk. Dan komen er wat oude elpees (elpees! Wie nog weet wat dat is mag zijn oplossing insturen) van de Beatles en Honkytonk im Nachtlokal tevoorschijn en dan kan de pret niet meer stuk.

Als apotheose pakt Elsa haar kunstwerken en Vincent zijn gitaar en zingen we ter afsluiting van deze ovenwarme kerstdagen het hele kerstrepertoire uit de bundel van het Kerstkoor de Binnendijk nog eens heen en terug. Nu moeten we toch echt wel naar huis anders is het jaar voorbij. We maken de kinderen wakker en slepen ze naar huis.

Daar wacht de laagvlakte van stille dagen tussen kerst en oud. Mijn favoriete periode van het jaar. Alles lijkt met een zilveren randje omtekend. Het zijn dagen die bijzonder zijn door de dagen eromheen. Niet vanuit zichzelf. Hoe mooi is dat. Hoe heerlijk en zacht. Dat doet mij denken aan de nieuwe wasmachine, die zo modern is dat ik het woord Hoofdwas nergens kan vinden. Wanneer ik de knoppen ongeveer in dezelfde positie zet als bij de oude machine dan zal het wel goed komen. De tijd die nog resteert staat duidelijk aangegeven. Dat is mooi, dat je weet hoeveel tijd je nog hebt. Kom daar eens om in het echte leven. De tijd zal het leren.

Ate Vegter, 27 december 2018

www.atevegter.wordpress.com/72

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s