1287 Pianospelen en zingen

Een paar weken geleden kreeg ik een vraag van Marja Vogel of ik ook geïnteresseerd was in oude pianoboeken, onder andere nog van Wobbe. Ik zei onmiddellijk ja, want ik ben altijd geïnteresseerd en zeker als het om boeken, pianospelen en familie gaat. Dus dit was een hele mooie en geliefde combinatie. In spannende afwachting speelde ik nog wat met Piep mee, maar ik wist, straks komt er een heel groot pak met nieuwe oude pianoboeken. ‘Het is echt ouwe meuk hoor,’ zei Marja nog, maar dat gaf niks en toen het arriveerde was het inderdaad echt ouwe meuk, maar dat heeft ook zijn charme.

Er zat veel muziek tussen die ik helemaal niet kende en een paar boeken met quatre-mains, stukjes voor vier handen, gelukkig ook een paar eenvoudige. Maar het aardigste vond ik nog wel de tot op de draad versleten versie van een stuk wat Wobbe thuis vroeger ook vaak speelde. De Heilige Stad. ‘Terwijl ‘k eens lag te slapen, kreeg ik een schone droom…’ Dat ging natuurlijk over Jeruzalem en ik herinner mij dat we het aan de piano zongen. Ik zal het niet romantiseren, maar er werd toch wel aardig gezongen in ons gezin, Bach, psalmen en liedjes. Dit Jeruzalem zit daar zo’n beetje tussenin. Ik hoor nog de enorme uithalen, wanneer we samen het slot zongen: ‘Jeruzalem, Jeruzalem, Nu is voorbij uw strijd! Hosanna in de hoge! Hosanna in eeuwigheid!’ Jongens, dat waren nog eens jaren.

Hoe lang is het allemaal geleden is, ik denk zo’n vijftig jaar dat we dit samen zongen. Eind jaren zestig, begin zeventig, we schreven (Ria) en zongen in die tijd ook veel liedjes voor de jeugdvereniging: ‘’t Is Eltheto, het meest getapt / De vereniging waar je graag instapt / Hij en zij samen Eltheto / Heerlijk, Helder, Eltheto!’ En het onverwoestbare ‘De kerkeraard zou komen / Al vele jaren lang / Maar ’t bleven toekomstdromen / We wachten al zo lang / Koekoek, koekoek, komt toch eens op bezoek (2x).’ Ik denk dat de basis voor onze muzikale ontwikkeling hier is gelegd, aan die oude piano in Rotterdam.

Ik ging ook mijn eigen pianoboeken weer eens doorsnuffelen, want ik had ooit les gehad maar het was nooit tot een echte take-off gekomen. Daar zat verrassend genoeg ook een kopie van diezelfde Heilige Stad tussen. Direct voelde ik mijn hart stromen en uit volle borst begon ik te zingen, tot vrouw en kind mij smeekten om hier in hemelsnaam mee op te houden.

Afijn, ik ga weer wat meer en serieus spelen. In januari mag je dat allemaal zeggen. Samen met Piep pianospelen is nu al leuk en straks ga ik ook nog met pensioen en dan heb ik weer wat te doen.

Ate Vegter, 11 januari 2019

www.atevegter.wordpress.com/87

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s