1292 Grexit voorlopig van de baan

De stemming zit er voor de stemming al behoorlijk in. Het volk is luidruchtig en heeft er wel zin in. Trees is op dreef en Jerry duidelijk over z’n toeren. Waarom neemt die man z’n pillen niet op tijd? Je vraagt het je af. Trees heeft een duidelijk betoog. Iedereen weet dat ze tegen is, maar ze pleit hartstochtelijk vóór. De vraag is of zoiets kan. Hoe fel je ook bent, het wordt nooit echt. Beiden benadrukken de schade die Groningen zal worden toegebracht.

Nou ja, schade, ach, daar kijken ze in Groningen niet meer van op. De Groningers zelf weten wel beter. Ze weten ook goed wat ze willen. Nadat ze in het referendum vóór uittreding hebben gestemd, willen ze nu veel liever bij Nederland blijven en zich beslist niet afscheiden. Bovendien, wat moet er dan met de grens met Drenthe gebeuren? Moet daar dan zo nodig weer een douane komen, zoals die jaren geleden de sfeer heeft verpest door op elke stroper te schieten alsof het niks is? Nee, het moet allemaal anders en beter. De schade die in Groningen vergoed wordt, moet ook in Drenthe vergoed worden, wat welke kwiebus er ook over zegt. De mensen in Noordlaren weten het zeker. Zij willen niet weer net als vroeger met hun paspoort op zak naar hun werk, omdat ze vier keer de streng bewaakte grens over moeten. Ook in de kroegen in Ter Apel hebben ze er hun buik van vol.

De voorzitter is een parmantig man. Hij draagt een fleurige das en zijn taal is bloemrijk. Hij legt het nog één keer uit en stelt dan namens Trees de grote vraag. Wie ja vindt zegt ai en wie nee vindt zegt nay. Het geschreeuw is niet van de lucht en de zeer pragmatische voorzitter begrijpt onmiddellijk dat het zo niet gaat.
‘Zo komen we d’r niet uit! Iedereen naar buiten! Stem je voor dan ga je naar rechts en stem je tegen dan ga je naar links!’ Briljant! Linkse stemmers zijn altijd faliekant tegen, dus dat helpt.
‘En de deuren op slot!’ roept hij de naar buiten dringende menigte nog na, want niemand mag er tussenuit knijpen. Iedereen verdwijnt uit de statige zaal en komt even later geteld en wel door een andere deur weer binnen. Een snellere en duidelijker stemming heb ik nog nooit nergens gezien. Die Groningers weten van wanten. De stemcommissie declameert de uitslag: 20 voor en 43 tegen! Nu mogen de deuren weer van het slot.

‘Hoera!’ De algehele stemming is hilarisch: ‘Er gaat niets boven Groningen!’ roepen de allergrootste schreeuwers en als iemand het Grunnens Laid inzet: ’Van Lauwerszee tot Dollard tou / Van Drenthe tot aan ’t Wad / Door gruit en bluit ein wonderland / rondom ein wond’re stad / Da’s Grunnens Stad en Ommeland.’ zingt iedereen als vanzelf mee. Ook de voorzitter laat zich door de golven meeslepen nu de beslissing is gevallen. Grexit is voorlopig van de baan. Er zal een nieuw referendum worden gehouden en er is geen schijn van kans dat er ooit nog een meerderheid voor uittreding uit Nederland gevonden zal worden. Wat denken die Hollanders wel!

Ate Vegter, 16 januari 2019

De huurders: de Kapitein:
www.atevegter.wordpress.com/92

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s