1302 Stuk, een noodlotsvertelling, van de VPRO

Soms valt je adem stil. Je kunt alleen maar kijken. Het overkwam mij woensdagavond voor de tv. We keken naar Stuk, een vierdelige documentaire van Jurjen Blick, over mensen in een revalidatiecentrum, Heliomare.

Dat is dan wat het is, niets om over naar huis te schrijven misschien voordat het jezelf overkomt, maar bij wijze van uitzondering wil ik je dit keer toch aanbevelen dit programma als de sodemieter op te zoeken en via uitzending gemist of hoe dan ook te gaan kijken. En heb je dat allemaal niet, kijk dan naar de volgende afleveringen, de komende woensdagen

Het is prachtig gemaakt. Het gaat over groot leed. Het gaat over het lot dat ons allemaal zomaar op een dag zou kunnen treffen. Het is niet melodramatisch. Het is heel mooi en integer en persoonlijk gemaakt. De stijl is verbluffend, eenvoudig en adembenemend. Jurjen Blick, die grappig genoeg zelf de voice-over doet, volgt een aantal mensen, patiënten, zoals de Nederlandse Amerikaan Paul, artsen, zoals de revalidatiearts Willemijn en verpleegkundigen, zoals wondverpleegkundige Monique, niet alleen in hun werk of hun trauma, maar ook in het leven wat daarachter of daarvoor zit, het leven wat verwoest is of eindeloos vertraagd. Hij laat ons zien dat ook de werkenden daarnaast nog een heel ander leven hebben, wat mij soms zeer verraste en raakte. Zo hebben we allemaal verschillende levens.

Hij vertelt het zo mooi en rustig, met een prachtige cameravoering of hoe dat ook mag heten, dat het soms wel een speelfilm lijkt, totdat je je realiseert dat het allemaal echt is en dat het gewone mensen zijn die hier werken of die hier plotseling, door een stomme valpartij of een ander ongelukkig toeval terecht zijn gekomen. De manier waarop het gemaakt is vind ik heel mooi en treffend en ontroerend. Moet ik nog meer zeggen? Ga maar kijken. Stuk. Van de VPRO.

Ate Vegter, 25 januari 2019

Kijk op de website van de VPRO:
https://www.vpro.nl/programmas/stuk.html

mijn transgenderverhaal:
www.atevegter.wordpress.com/102

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s