1307 Brussel en de Brexitbal

Het is net acht uur geweest wanneer het busje vertrekt. Even later staan we al weer stil en stapt Lisette ook in. Dat we die toch vergeten zijn! ‘Nee, ik heb even het vertrek gefilmd. Ik was wel bang dat de chauffeur niet meer zou stoppen.’ ‘O ja, ik heb nog naar je gezwaaid.’ We zijn onderweg met een groep van veertien Amsterdamse ambtenaren, op weg naar de hoofdstad van Europa in het kader van de Leergang EU Ambassadeur.

De rit verloopt voorspoedig en we doen de EU buzz quiz om de kennis wat op te frissen. Het zijn moeilijke vragen, maar quizmaster Pedro verzekert ons dat we het heel goed gedaan hebben en Mijke is de winnaar. Het is gezellig in de bus en het is leuk om weer onderweg te zijn. Het is druk en we hebben vertraging, maar het deert niet.

In Brussel stappen we uit bij het G4-gebouw, waar we acclimatiseren en het eerste verhaal krijgen van Peter Bos, van het Joint Research Center. Het is een enthousiaste man met een goed verhaal en hij sleept ons allemaal mee door budgetten, vertegenwoordigers, wetgeving, urban level, moeilijke tijden en het drama van de Brexit. Desgevraagd denkt hij net als ik dat de Britten uiteindelijk zullen blijven. Een verstandige man. 

Ondertussen valt het mij op dat we hier G4-koffiemokken hebben, terwijl ik niet eens wist dat we een G4-gebouw hadden. Zo gaat het in de wereld soms veel beter dan je zelf in de gaten hebt. Wij hebben in Amsterdam niet eens G4-mokken. Omdat de tijd een factor is geworden krijgen we heel lekkere broodjes in plaats van een lunch en daarna lopen we naar ons hotel. Het valt mij op dat alles hier ongeveer tien minuten lopen is. Dat is mooi geregeld voor zo’n grote stad en als het te ver is pak je een step die werkelijk overal staan uit te nodigen.

’s Middags praat ik met Dirk van den Bosch van de Groenen over de communicatie van de EU over de komende verkiezingen. Waarom wil de EU eigenlijk dat we gaan stemmen en hoe bevorderen ze dat? Het is een mooi verhaal en ik ontdek dat de EU heel veel doet, ook om de hoek in Noord-Holland. Er is een website en een app EUandME en dat is een goeie plek om te kijken wat Europa allemaal doet in jouw leven en jouw regio. Verder is er op sociale media een ikganuwelstemmen-dingetje.

We evalueren en borrelen met z’n allen de dag nog even na en dan gaan we op weg naar het restaurant waar ik een conference call krijg van Piep, die net haar tanden aan het poetsen is. Ik doe haar na met een mes. Ze lacht en mijn hart slaat over. Ze zwaait naar de groep. Ik bestel croquettes en ribsteak en de overheerlijke lemon pie, die zeer kan worden aanbevolen, wat de attente, vriendelijke, krakerige ober dan ook doet, maar wat is hier de pensioenleeftijd?

We lopen via de kroeg naar huis. Het is een mooie en waardevolle dag geweest en ik heb heel veel opgestoken. Brussel is een prachtige stad ook in dit EU-kwartiertje naast Etterbeek. Voor mijn oog doemt het gebouw van de Europese Commissie op met een grote bal in het midden. Het ziet er prachtig uit, maar niemand weet precies wat het is. Wanneer ik later nog even naar Jinek kijk, brengt zij uitsluitsel: ‘May legt de Brexitbal bij de EU.’ Ik vind het een behoorlijk grote bal om zomaar bij iemand anders neer te leggen, maar goed. Ik heb daarna wel lekker geslapen. 

Ate Vegter, 30 januari 2019

 

De grote grijze wolf:

www.atevegter.wordpress.com/107

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s