1310 Johnny Lion 1941 -2019

Zij dronk Ranja met een rietje en hij zong er een liedje over. Het was op een Amsterdams terras en het was 1965. Hij was 77 min 54 jaar geleden is een prachtige 23 jaar en haar leeftijd weet ik vanzelfsprekend niet, maar ze ziet er inmiddels uit als een keurige tachtigjarige dame met stijl. Ik zal het nog even opzoeken, maar ik verwed er haar hoed om dat ze ouder is dan hij.

En nu is hij dood. Dat is nou toch ook wat. Drager van mijn jeugd, mijn vrolijkheid tussen de wolken, zon achter de ramen, mijn liefje, mijn liedje dat ik met iedereen deelde en waarvoor je altijd even de rechterknop van de enorme radio met het groene oog naar links draaide, daar waar Volume bij stond, naar links, naar links, tot dat hij weer zachter moest. Maar bij Sophietje hoefde de radio nooit zachter, want zelfs mijn moeder, die heel veel van muziek hield, maar meer van de Mattheüs en het socialistisch strijdlied, werd er vrolijk van en liet haar gezicht lachen. Haar ogen straalden en de ramen trilden en glansden door de zon die nu van binnen en van buiten kwam en we mochten zelf de kleur van het Saroma-toetje kiezen. Ik zou er nog graag eens een klaarmaken en peuzelen om nog één keer die nooit vervelende smaak van mateloos geluk te proeven. Het zoet der aarde, dat was Johnny Lion.

John van Leeuwarden heette hij en zij was Sophie van Kleef. Ze vond het maar niks dat hij in het Nederlands ging zingen en ze dronk sherry en nooit met een rietje, maar een hit werd het wel en zijn naam was gevestigd, samen met die van Rob de Nijs en Adamo, waarvan ik een speldje op mijn trui droeg. Ik ging dat jaar van de lagere school naar het meer uitgebreid lager onderwijs van Pa de Jong, jaren waarin de tijd stilstond en niet voorbij vliegt zoals nu.

Nu is Sophietje het favoriete nummer van Sofieke en ze mag altijd even op het middelste knopje van de Sonos drukken om het volume te laten oplopen tot de ramen trillen en de zon doorbreekt en het verlangen naar geluk de kamer in lichterlaaien zet. Was er heel af en toe tussen alle geweld van The Voice of Holland maar weer eens iemand die zo maar gewoon een leuk liedje schreef en zong.

https://www.youtube.com/watch?v=i1Bzzsvc-Dw

https://www.youtube.com/watch?v=ImEq3MOUGFg

https://www.telegraaf.nl/entertainment/3095740/johnny-lion-77-overleden

https://www.nrc.nl/nieuws/2000/10/27/sophietje-was-niet-hip-7516074-a1278162

Sorry voor de linkjes

Ate Vegter, 2 februari 2019

Kleren brengen naar de Sporthal ‘t Spil:
www.atevegter.wordpress.com/110

 

3 Comments

  1. De eerste artiest die ik live zag zingen. Jawel, en ook ook nog eens met Rob de Nijs samen. Nou ja, wel apart natuurlijk. In de pauze van circus Boltini bij ons in het dorp. Hoe oud zal ik geweest zijn? Jaartje of negen vermoed ik. 1956 + 9 = 1965. Zoiets vermoedelijk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s