1314 De bruine kroeg (Anno 1614)

‘Gaan jullie nog mee naar 1614?’ ‘Nee, het is mooi geweest, we zijn moe, we gaan naar huis, toch?’ ‘Ja, het is goed zo. We gaan.’ Het bruiloftsfeest was ten einde en we gingen moe maar voldaan naar huis. Ik op de fiets en Lief kreeg in haar bruidsjurk een lift van Scherp. Het was fris, maar niet koud en het was een mooi feest geweest. We hoefden alleen nog maar op te ruimen, maar dat kon later. Zo reed ik bespiegelend naar huis, waar ik aan de keukentafel wachtte op de thuiskomst van Lief, want zonder haar is het huis leeg.

Telefoon. Vince: ‘Kom je je bruid ophalen? Ze is gestrand in 1614.’ Eh, oké, ik kom eraan!’  Ik liep naar buiten, de steeg door, het Zuideinde af, over de Middendam, 1614 in. De klereherrie was ongelofelijk, ik kreeg een av-biertje van Rem en het was onmiddellijk retegezellig, want dat was het al. Het duurde precies lang genoeg en toen gingen we weer naar huis. Op de drempel riep Jeroen mij: ’Ate, je moet dat boek van Midas Dekkers lezen, De Bruine Kroeg, dan begrijp je mijn beweegredenen, mijn motivatie, mijn drive, waarom ik dit doe.’ Ik beloofde het hem en we gingen naar huis.

Een paar dagen later kocht ik het en toen ik mijn vorige boek uit had begon ik te lezen in Volledige Vergunning, want zo heet het. Een heerlijk boek over de teloorgang van de bruine kroeg. Over de gasten, de kasteleins, de oude mannetjes, de drank, de jenever, het bier, de vertrutting, het rookverbod, het eten in de kroeg, Kooistra en z’n drie zusters, Hoppe en de Jaren in Amsterdam en de vele kroegen en kroegjes in heel Nederland waar hij allemaal geweest was en De Munttoren, de kroeg van z’n vader aan het Muntplein in Amsterdam.

Een heerlijk boek over de jaren waarin al dat goede achter mekaar naar de klote is geholpen, omdat iedereen licht en ruimte wil en waar nog maar een enkele Mohikaan van over is zoals onze eigen kroegbaas Jeroen van 1614. Het zou heel goed kunnen dat hij geïnspireerd door Midas besloten heeft zijn kroeg te verkleinen in plaats van te vergroten en te verkloten. Kleiner en gezelliger, dat moet de gedachte geweest zijn.

Het is waar, ik begrijp Jeroen nu veel beter en ik heb nog meer ontzag voor zijn leven als kastelein en zijn drijfveren om 1614 te runnen zoals hij dat doet. Ik had steeds gehoopt dat ook zijn kroeg, mijn stamkroeg, in het boek stond maar helaas, dat dan weer niet, maar het is wel een van de beste bruine kroegen van Nederland ter wereld, Midas! Kom hier maar gauw een biertje drinken. Nog even en dan zijn wij zelf allemaal oude mannetjes en zullen we nog meer dan nu van 1614 kunnen genieten. Kom gauw naar Monnickendam en drink! Het wijst zich vanzelf!

Ate Vegter, 6 februari 2019

Mijn vader en zijn vele talenten:
www.atevegter.wordpress.com/114

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s