1320 De Amsterdam Toren

Ik loop terug naar de Volvo, mijn kleine, grote, gemotoriseerde liefde, die lekker warm wacht in de nieuwe parkeergarage en dan kom ik opeens de Amsterdam Toren tegen. Ik ken deze jongen nog van vroeger toen hij aan de overkant stond. Ik woonde in het oude centrum van de stad, op de Warmoesstraat, in de warme buurt, die nu zo naar de klote is gegaan door vriendelijke toeristen die zich misdragen wanneer ze samen zijn.

Nu ben ik zelf aan de overkant en kijk ik over het water naar de stad, die bezig is haar rokken op te schorten en haar bloesje te schikken zodat het er allemaal weer netjes uitziet. Dat zie je ook wanneer je naar de toren kijkt. Hij is imposant en bestaat 50 jaar, gebouwd in 1969, toen het hier aan de overkant nog een vrolijke boel was. Nu lijken de rollen omgedraaid en wordt het centrum steeds meer tot stilte gemaand, terwijl Noord steeds leuker wordt. Dat is geen reclame, dat zijn de feiten. Correctie, dat zijn mijn gevoelens als gevolg van mijn waarnemingen.

Vroeger was dit het Shellgebouw, waar een neef van mij werkte, ver weg aan de overkant van het water, als een baken in zee zo betrouwbaar en rotsvast. Totdat Shell andere plannen kreeg en het gebouw leeg achterliet. Het vereenzaamde en verkommerde en ging teloor als een junkie. Het zag er steeds slechter uit, totdat iemand een plan bedacht, want zo gaat dat.

Nu staan er twee schommels bovenop, waarmee je boven het dak uit over de rand kunt zwieren. Verder is het feestelijk verlicht en moet je een flinke entreeprijs betalen, wil je naar boven kunnen. Je kunt dan ook gaan eten in het ronddraaiende restaurant, wat leuk is als je buitenlandse gasten hebt.

Ik ieder geval is het een mooi gebouw om langs te lopen. Ik pak mijn parkeerkaartje om het parkeergebouw binnen te komen, waarbij ik moet uitkijken dat het niet uit mijn hand waait, want het stormt nog steeds behoorlijk. Ik loop naar binnen en rij naar buiten. Dan valt de rust over mij, de radio nog maar even uit.

Ate Vegter, 12 februari 2019

Je hoeft er niets voor te doen:
www.atevegter.wordpress.com/120

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s