1325 Alle Middeleeuwse Kerken

Zo’n ritje naar de kringloopwinkel kan heel lucratief zijn. Je raakt rommel kwijt en ik tik vaak een boekje mee terug. Omdat Lief zo groots heeft gemariekondood en we meestal naar de Noppes in Purmerend gaan, lijkt het ons nu tijd voor een bezoekje aan Volendam. Je merkt dan gelijk de verschillen. En die liggen anders dan je misschien zou verwachten.

Ik begin even bij de boeken. Die staan in Purmerend keurig gesorteerd en binnen de soort op alfabet auteur, precies zoals thuis. De streekromans en thrillers en de echte literatuur allemaal keurig zoekbaar en vindbaar. In Volendam staat dat allemaal door elkaar. Oké, ik geef toe ze weten het verschil tussen boeken en plaatjesboeken, maar voor de rest zoek je je wezenloos, wat op zich niet erg is want bij de dames- en kinderkleding hanteren ze hetzelfde nonsysteem en omdat Lief daardoor veel langer bezig is op zoek naar de ultieme merkkleding, is het handig dat het bij de boeken ook wat meer tijd vraagt.

Wanneer ik daar over in gesprek raak met een aantal bejaarde dames van mijn leeftijd, bemoeit een theedrinkende vrijwilliger zich ermee en beweert dat er niet genoeg vrijwilligers zijn om de boeken op alfabet te zetten. Ik zeg onmiddellijk toe dat ik dat graag wil doen waarop hij riposteert dat ik mij dan maar moet aanmelden. Nu heb ik dus al twee baantjes voor na mijn pensioen, een als schrijver en een als lezer ordinateur. Dat gaat goed.

Ondertussen loop ik al met Peter van Straaten in mijn hand en zie ik een belachelijk dik boek liggen met de omineuze titel Alle Middeleeuwse Kerken. Ik kijk of Grote Kerk van Monnickendam erin staat, maar helaas. Dan pas zie ik de ondertitel Van Harlingen tot Wilhelmshaven en het gaat dus om zo’n 500 kerken in Friesland, Groningen, Drenthe en Ostfriesland in Duitsland.

1325a

Ik zoek naar Marum en Sappemeer en lees de aanpalende tekst. In Marum liggen mijn grootouders van moeders kant begraven, plus oom Onne, oom Ate en tante Baukje. In Sappemeer liggen de ouders van mijn vader, oom Jan en tante Els, oom Teun en tante Trijn en waarschijnlijk nog wel een paar want die familie is zo groot dat niemand haar tellen kan.

1325b

Ik laat het boek liggen voor de geïnteresseerde dames, want het is dikker dan de bijbel en zwaarder dan deel drie van de Dikke van Dale en de Volvo kan veel aan, maar niet alles. Wel maak ik een paar foto’s. We gaan naar huis en ik zet de foto’s van Marum en Sappemeer op de familieapp, want kleine attenties onderhouden de vriendschap en ik merk tot mijn verbazing dat juist mijn schoonzusje uit Canada bijzonder geïnteresseerd is en al menig kerkje in Ostfriesland heeft bezocht. Ik zeg haar toe het boek alsnog te scoren. Morgen.

Ate Vegter, 17 februari 2019

www.atevegter.wordpress.com/125

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s