1327 Een extreem vroege bandjesdag

Niemand weet precies wanneer het is en je zou het wel van tevoren willen voelen aankomen, maar het is altijd plotseling bandjesdag. Gisteren was het zover. Bandjesdag is de dag waarop alle mannen van Nederland zonder afspraak plotseling weer overschakelen van winterbanden op zomerbanden. Meestal is het de eerste heldere zonnige lentedag met traditioneel temperaturen boven de vijftien graden en meestal valt het in maart, maar verkijk je er niet op want dit jaar was het met gisteren een extreem vroege bandjesdag.
1327a
Feitelijk zijn er twee bandjesdagen, want die winterbanden moeten er ook om natuurlijk, maar dat is meer een zaak van de ANWB. Vroeger legde je ze erom bij de eerste sneeuwval en tegenwoordig leg je ze er bij gebrek aan sneeuw om bij het begin van de winter. Omdat die eerste bandjesdag meer een zaak van de ANWB en een belang van de garage is wordt die meestal vermeervoud en de ANWB Winterbanden Dagen genoemd, met hoofdletters en een stukje in de Kampioen.

Bandjesdag is aan de mannen zelf, onvoorspelbaar, plotseling, altijd op tijd, maar afhankelijk van het weer. Betrouwbaar dus, maar met een eigenzinnig karakter, zeg maar zoals de meeste mannen graag zouden willen zijn.
1327c
Bandjesdag is een jonge traditie en heeft een grote aantrekkingskracht. Je wil het niet missen. We onderscheiden bij de bandenwisselaars drie categorieën: de bandenlichters, de nieuwlichters en de oplichters. De bandenlichters zijn te herkennen aan zwarte velgen. Zij zijn de oer categorie. Ze hebben een goedkoop setje en zetten dat er het liefst zelf onder. Ze bewaren de banden bij de buurman in de garage. De nieuwlichters is het moeilijkst te herkennen. Zij hebben zowel voor de zomer- als de winterbanden lichtmalen velgen en je ziet dus het verschil niet meer. Hun setje staat bij de dealer. Ze maken hun handen niet graag vuil. De oplichters zijn de mannen die alleen de wieldoppen eraf halen om zo de schijn te wekken dat ze op winterbanden rijden. Op bandjesdag zetten ze dan de schoongemaakte wieldoppen er weer op, zodat het lijkt alsof ze nu weer op zomerbanden rijden. In hun hart vinden ze het allemaal onzin. Ik reken mijzelf tot de derde categorie en ken verder niemand die dit ook doet, maar daarom is het nog geen onbelangrijke categorie, want iedereen weet, geen een twee zonder drie. Fijne dag!

Ate Vegter, 19 februari 2019

een ongeluk op hemelvaart:
www.atevegter.wordpress.com/127

3 Comments

 1. Hallo Ate, even een correctie.
  Niemand heeft roestvrijstalen velgen.
  Het zijn gewoon stalen velgen of lichtmetalen velgen een sort aluminium.

  Groeten Rob van de Geer

  Like

 2. Leuk verhaal Ate; hier doet ieder wat hij/zij wil, maar veel mensen (vooral in de prairie prov’s) hebben winterbanden. Het maakt een groot verschil – zelfs voor oplichters!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s