1343 Rommelpotterij, de nazit

Dat Rommelpotten heeft nog wel een staartje, want terwijl iedereen naar huis gaat, zegt de pastor: ‘Er is koffie,’ en tegen zo’n verleiding ben ik ook in de kerk niet opgewassen. We lopen naar de consistorie en ik passeer een bordje met de tekst: ‘De lekkerste koffie van de week, is de koffie na de preek.’ Zo, die kun je in je zak steken, of misschien zelf ergens ophangen. We zitten rond de tafel en er is koffie en thee en speculaas. Dat is het enige wat je mag eten tijdens de vasten. De eitjes blijven onaangeroerd, maar ik peuzel er zelf toch eentje op, even later betrapt omdat ik het zilverpapieren propje achteloos op tafel heb laten liggen, wat bewijst dat ik ongeschikt ben voor het criminele circuit. Ik zou te veel sporen achterlaten.

De koffie en thee worden ingeschonken en de verhalen komen los. Daar hoef je niet lang op te wachten bij Marten en we worden vergast op de geschiedenis van het Rommelpotten. Vroeger waren er drie gelegenheden waarbij de armen langs de deuren mochten gaan om te bedelen. Dat was met Driekoningen, Sint-Maarten en met Rommelpotten op Vastenavond. Op Vastenavond zongen ze dan: ‘Rommelpotterij, rommelpotterij, geef me een centje, dan ga ik voorbij,’ waarbij ze een enorme klereherrie maakten, zodat de gegoede burgers snel hun beurs trokken om maar van het gezeur af te zijn. Er is wel wat veranderd: met Driekoningen moet je kerstboom de deur uit zijn, en Sint-Maarten en Rommelpotten zijn overgenomen door de kinderen.

In de jaren zestig en zeventig werd Rommelpotten groots gevierd, maar ging het ook vaak mis omdat de jeugd van tegenwoordig van toen in de geest van die tijd ging rotzooien en rellen. Een van de verhalen is dat ze een boerenkar met mest omkieperden voor het politiebureau, dat had je toen nog in Monnickendam. Toen was het afgelopen met de vieringen. Vijf jaar geleden heeft Marten het aangedurfd om er weer mee te beginnen, niet wetende of het weer uit de hand zou lopen, maar dat is gelukkig niet gebeurd en vooralsnog is het een leuke attractie op de Monnickendamse kalender, met als enige doelstelling elk jaar meer kinderen en meer herrie.

Ate Vegter, 7 april 2019

www.atevegter.wordpress.com/143

2 Comments

  1. Leuk her-verhaald en ook mooi dat zo’n oud feest weer wordt gevierd. Ik wist er niets van. Vooral de klereherrie en betalen voor geluidsoverlastbezuiniging spreekt mij aan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s