1348 Maart roert zijn staart

Er zijn denk ik drie maanden waar een rijmpje ter verklaring van natuurverschijnselen van is: maart roert zijn staart, april doet wat-ie wil en in mei leggen alle vogeltjes een ei. Dat maart nu zijn staart roert is wel duidelijk. Volgens mij staat z’n hele kont mee te wiebelen zo heftig roert-ie dit jaar. Ik heb geen bezwaar tegen regen, maar nu ben ik er wel klaar mee. En die wind is ook niet van de lucht.

Ik geloof dat het in de laatste paar weken meer geregend heeft dan in de laatste paar maanden. Taaltechnisch gezien kan dat niet, maar dan heb je een beeld. Des te blijer ben ik in de afgelopen dagen met de zon die een enkele keer langs komt.

Maar het blijst word ik toch van de in het voorjaar alomtegenwoordige narcissen. Je ziet ze nergens en dan opeens zie je ze overal. Sneeuwklokjes en krokussen prima, kunnen ook hun functie hebben en hebben zeker een positieve boodschap, maar voor mij is er maar één echte lentebode en dat is de narcis.

Dat heeft alles te maken met mijn moeder. Elke keer als de narcissen de grasvelden geel kleuren denk ik aan mijn moeder. Ze heeft net boodschappen gedaan en komt terug langs de singel voor ons huis. Ze zet haar fiets neer tegen het huis en loopt dan terug naar de waterkant, waar een zee van narcissen staat. Ze blijft staan, kijkt over het water en de narcissen en dan plukt ze er een stuk of wat. Het kan heel goed dat ze in werkelijkheid een mes bij zich heeft om ze netjes af te snijden, maar dat is niet wat ik zie. Ik zie haar een bosje plukken, ze schikt ze in haar hand en neemt ze mee naar binnen.

Zo zie ik elk jaar rond deze tijd mijn moeder langs de kant van de weg staan, met een vers geplukt bosje narcissen in haar hand. En hoe hard het ook regent en waait en hoe hard het ook stormt en hagelt en hoeveel bomen er ook op auto’s vallen deze dagen, met de komst van de narcissen en mijn plukkende moeder is het voorjaar begonnen.

Ate Vegter, 12 maart 2019

Op klompen in Sappemeer:

www.atevegter.wordpress.com/148

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s