1355 Elena leest een boek in een boek

Ik droom dat er een klein vierkant luikje opengaat in de dunne witte muur die wij delen met de buren. Ze gluren door het luikje ter grootte van een cd naar binnen. Dan gaat het luikje weer dicht. De muur is weer glad, er is geen luikje, ik kan niet gluren bij de buren. Voel ik mij bekeken? Ons huis staat vrij. We delen geen muren met buren.

Zo’n luikje waardoor je in een ander leven kijkt is net als een boek of een film. Je ziet een ander leven, kijkt even mee zonder invloed te hebben op wat er gebeurt. Een enkele keer is er nog een luikje en wordt er gelezen in het boek dat je leest. Dat gebeurt niet vaak. Personages in een boek gaan zelden naar de film, ze kijken amper televisie en ze lezen al helemaal niet. Dat is allemaal niet spannend genoeg.

Lila en Lenu uit De geniale vriendin van Elena Ferrante lezen des te meer. Het is het begin van hun bevrijding uit het Napolitaanse milieu en een van de eerste boeken die ze lezen is Onder moeders vleugels, uit 1868, van Louise Alcott: ‘Vanaf het moment dat het boek ons eigendom was, begonnen we op de binnenplaats bij elkaar te komen om het te lezen, zachtjes voor onszelf, vlak naast elkaar, of hardop. We lazen het maandenlang en zo vaak dat het vuil werd, aan flarden raakte, zijn rug verloor, dat de draden los begonnen te raken en de katernen ook. Maar het was ons boek, we hielden er erg veel van.’

Het boek dat de meisjes lazen intrigeerde mij en ik zocht en vond het tot mijn verbazing moeiteloos bij bol.com. Het gaat over vier opgroeiende zussen in het middenwesten van Amerika, Meg, Jo, Beth en Amy March, waar ik bij het voorlezen Mars van gemaakt hebt, die samen opgroeien met hun moeder, omdat hun vader ziek is en ver weg. Ze hebben allemaal hun eigen karakter en talenten, maar ze vooral echt samen, hecht en trouw aan elkaar, ondanks alle verschillen.

De taal is nog heel fris en heeft een spannende andere toon dan de hedendaagse. Piep vond het een prachtig boek en we gingen samen zo op in alle verwikkelingen en liefdesperikelen dat we weddenschappen afsloten welke liefde uiteindelijk tot bloei zou komen en welke niet. Piep won.

Nu is het boek uit en wil ik Kruistocht in Spijkerbroek voorlezen, maar Piep wil eerst het vervolg van Onder moeders vleugels lezen, Good Wives. Helaas kan ik de Nederlandse vertaling bij Bol niet vinden. Kent iemand een Nederlandse versie?

Ate Vegter, 19 maart 2019

www.atevegter.wordpress.com/155

4 Comments

      1. Als je een email adres geeft stuur ik dit naar je toe per mail. Op een e-reader , laptop, tablet of computer is dit boek te lezen. Plaats de e-pub en klaar is (Ate). Aanklikken en lezen.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s