1356 Een prachtige dag

Vandaag is het dan zover. We mogen naar de stembus. Het belooft een prachtige dag te worden. De zon schijnt, het is woensdag en we mogen stemmen.  De tafel ligt vol democratische paparassen. Ja, we mogen stemmen. Wat wil je nog meer? Twee keer stemmen. Toe maar. Mag ook. Een feestelijke dag, toch? Of is er meer aan de hand?

Is het wel zo’n feestelijke dag? Schijnt de zon wel echt? Als ik naar buiten kijk zie ik een strakgrijze ontoegankelijke hemel. Geen zon te bekennen, geen maan, geen sterren, niets. Ja, toch iets… er vliegt een vogel door de lucht, geen vreemde vogel op zoek naar het stemlokaal, maar een gewone vogel, waar er zoveel van zijn, op zoek naar wat te eten, misschien een vogel die zijn nest opzoekt, misschien niet zo geliefd als de hele kool- en pimpelmezenfamilie, maar ondanks dat een vogel die telt.

Elke vogel telt en elke stem telt. Iedereen weet dat. Dus kom uit je nest en ga stemmen. Het is het recht van iedere vrije vogel om te stemmen zoals hij gebekt is. Vroeger moest je stemmen. Of liever gezegd, je moest naar het stembureau gaan. Er was geen stemplicht, maar wel opkomstplicht. Je kon dan alsnog blanco stemmen of je stembiljet verprutsen, maar je was erbij.

Dat is voorbij. Nu moet je de romantiek van het stembureau zelf opzoeken. Je mag stemmen. Dat is wel een beetje onwaar, want er is wel een zekere sociale druk, net zoals in mijn geval vroeger, toen ze zeiden, je mag naar de kerk, maar o wee als je niet gaat. Of ben ik het zelf die de druk opvoert? Laat de mensen toch.

Gelukkig gaat het meeste voorbij en blijft alleen vandaag nog over. Misschien wordt het geen dag om nooit te vergeten, maar een dag met een bezwaard gemoed, het land nog in rouw. Misschien wordt het een dag waarop we elkaar weer proberen te vinden en we hopen en geloven dat het gewone leven z’n gang weer gaat vinden. Want wat is er mooier dan een gewone dag?

Abraham Lincoln zei ooit dat God het meest houdt van gewone mensen, want daar heeft Hij het meeste van gemaakt. Ik vind dat mooi. Ik hou ook het meest van gewone dagen… Hebben we vandaag iets? Nee, gelukkig niet. Alleen even naar de stembus. Mooi. Een gewone dag.

Ate Vegter, 20 maart 2019

www.atevegter.wordpress.com/156

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s