1360 Woordenlijstje voor vandaag

Goed, wat betekenen al die woorden waar iedereen het over heeft nu eigenlijk? Duurzaam, milieu, klimaat, opwarmen, klimaatgekte, democratie. Het interessante is dat woorden van betekenis veranderen. Vroeger, als je een lief en gelovig meisje had, vroegen je ouders zich af of het een duurzame relatie zou worden, tenminste, als die ouders ook lief en gelovig waren. Tegenwoordig is iedereen al tevreden als het een leuk meisje of een leuke jongen is. Mijn Volvo 240 kun je met zijn 26 jaar best duurzaam noemen, maar zet je er een moderne auto met stekker naast dan is dat vreemd genoeg het duurzame model. Dat heeft te maken met de brandstof: benzine raakt op en stroom kun je opwekken via wind en zon. Die gaan wat langer mee. Kan ook met waterkrachtcentrales, die we vroeger op school witte steenkool noemden, weet je nog?

Dan het klimaat. Vroeger had je een landklimaat, een zeeklimaat en een middellandse-zeeklimaat, lekker warm. Iedereen wilde natuurlijk graag wonen in een middellandse-zeeklimaat, Zuid-Frankrijk, Griekenland, noem maar op. Nu heb je nog maar één klimaat, dat bovendien aan het opwarmen is. Dat lijkt dan precies wat iedereen wil, leven als God in Frankrijk en zo, ware het niet dat we eigenlijk wonen op een ijscoupe en dat die ijskap nu gaat smelten waardoor de zeespiegel stijgt en de dijken misschien niet hoog genoeg blijken. Met name voor ons die hier onder aan de dijk wonen wordt dat een natte bende.

Als je dat niet gelooft dan noem je die hele redenering klimaatgekte, waarmee je eigenlijk zegt dat iedereen die het niet met je eens is gek is, wat een heel normaal standpunt lijkt, en als je dat dan weer overdreven (waar komt dat woord vandaan?) vindt kun je spreken van klimaatgektegekte, maar dat heb ik tot nu toe nog nergens gehoord, dus laten we niet op de zaken vooruitlopen.

Nog even over dat lieve meisje, je zou kunnen zeggen dat ze uit een goed milieu komt, zeker als ze ook nog van klassieke muziek houdt en zo, maar tegenwoordig gaat het milieu meer over buiten dan binnen, over de opschoondag van afgelopen zaterdag bijvoorbeeld en over de plastic soep, die misschien niet zo heet gegeten wordt maar ondertussen al wel veel slachtoffers maakt. De akelige filmpjes zijn niet om aan te zien. Volgende keer meer over kliekjes opwarmen en democratie vroeger en nu. Fijne dag!

Ate Vegter, 24 maart 2019

over mijn moeder:
www.atevegter.wordpress.com/160

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s