Goed. Nu hebben we gisteren allemaal de klok een uur later gezet en nu moeten we dus een uur vroeger op, een uur vroeger naar het werk en een uur vroeger alles. Terwijl je horloge en je telefoon doen alsof er niets aan de hand is, is je lijf ontregeld, of je hebt er niet zoveel last van, zoals zoveel mensen.
Ik vond het gisteren nog wel berekoud, roetkoud zou mijn moeder zeggen, en zeker geen zomertijdtemperaturen. Nog geen eens lente. We konden nog wel even in de tuin zitten, maar we zaten toch liever even in de caravan op de camping Beestenmarkt (Vandaag komt het gras!) Gewoon om ervan te genieten. Dat heb je soms.
Over zomertijd gesproken, je hebt al gelezen dat Juncker dat ooit wilde afschaffen, maar dat ze er toen niet uitkwamen of het zomer- of wintertijd moest worden. Oké, ik zal ze helpen: het moet natuurlijk wintertijd worden, zoals het was voordat de zomertijd werd ingevoerd. Dan staat de zon namelijk hoger om 12 uur.
Maar wat zegt de wetenschap? Eigenlijk moet de tijd nog een uur verder terug hoorde ik vandaag. Marijke Gordijn van de Universiteit Groningen legt uit dat we oorspronkelijk gelijkliepen met de tijd in Engeland, maar dat we in de Tweede Wereldoorlog de Duitse tijd moesten gebruiken. Nah und? Dat lijkt me nu niet meer echt nodig en bovendien, wanneer we terugschakelen naar de Engelse tijd, dan staat de zon om twaalf uur precies op zijn hoogste punt en dat is voor onze biologische klok het beste. Ik heb het filmpje gisteren op mijn tijdlijn gezet.
Goed. Dat zou dus het beste zijn, maar ik heb zomaar het gevoel dat dat niet gaat gebeuren. We zullen zien. Verder wilde Juncker ook nog het verschil in daglengte afschaffen, omdat het financieel-economisch handiger is wanneer alle dagen even lang zijn. Daar heeft-ie een punt. Dat de zon elke dag om zes uur opkomt. Dan ben je gelijk ook van dat hele gezeur van de langste dag met Stonehenge (heb je gezien wat een gesjouw dat is om al die stenen een uur te verzetten) en de donkere dagen voor kerst af. Zal ook wel een kwestie van de lange termijn worden. Eerst maar eens zorgen dat we deze week een beetje doorkomen, want je lijf heeft wel een paar dagen nodig om aan die onzin te wennen. Een jetlag zonder te vliegen, dat is dan wel weer duurzaam. Een beetje warmer mag sowieso wel.
Ate Vegter, 1 april 2019
herinneringen aan mijn vader:
www.atevegter.wordpress.com/168
Uit mijn hart gegrepen. En ik ben ik helemaal voor gelijke dagen. Elke dag de klok een beetje bijschaven, zodat die zon inderdaad altijd om 12 uur op zijn hoogst staat. Maar dan ook allemaal tegelijk opstaan en weer naar bed, want anders zijn die dagen nog steeds voor iedereen anders.
LikeGeliked door 1 persoon