1371 Kook mee met Ate

Op woensdag kook ik. Ik kook altijd hetzelfde. Aardappels, sperziebonen, schouderkarbonaadje, wat mijn moeder vroeger op zondag kookte. Ik varieer wel een beetje. Kruimige aardappels of vastkokers of krieltjes, boontjes, bloemkool of broccoli, karbootje, cordon blue of gehaktbal. Verder ga ik niet. Vorige week stelde Piep dat ook vast: Waarom eten we altijd hetzelfde?

Een uitstekende vraag met een goed antwoord: omdat ik dat lekker vind. En omdat we op alle andere dagen iets anders eten en zo toch aan de nodige variatie komen. Maar zo’n opmerking steekt natuurlijk wel en als je even niks te doen hebt gaat het knagen en voor je het weet ga je erover nadenken en zo zit ik dinsdagavond al een beetje te bedenken hoe dat zal moeten op woensdag. Iets anders koken is prima, maar wat dan?

Per ongeluk ben ik even bij Omroep Max blijven hangen en daar komt opeens de prachtige Sandra Ysbrandy in beeld, die altijd van die prachtige, romantische jurken draagt, die je tegenwoordig veel te weinig ziet. Ze gaat voor mij koken: Een mooi gerecht in een half uur klaar: Reibekuchen, zuurkool met appelstroop en gehaktbrood. Ademloos zit ik te kijken hoe heerlijk en gemakkelijk lekker koken eigenlijk is. Dat kan ik ook.

Snel noteer ik de ingrediënten in mijn telefoon. Het meeste hebben we wel in huis, de zuurkool met appelstroop lijkt mij niks en vervang ik door rodekool met appeltjes uit een potje en de rest haal ik bij de Deen.

Maak het niet te ingewikkeld, die Reibekuchen zijn gewoon aardappelrøsti en dat zijn geraspte-aardappelkoekjes en gehaktbrood is gewoon gecastreerd gehakt in een cakevorm. Gebruiken we die ook eens. Met bakpapier, anders krijg je hem er niet uit.

1371a.jpeg

Het is wel even wennen, ik stress bijna nog, want normaal kook ik uit mijn hoofd, maar nu moet ik alles improviseren vanaf de ingrediënten. Het potje rodekool lukt prima en het gehaktbrood gaat ook goed, maar is iets te weinig compact. Valt uit elkaar bij het aansnijden. Volgende keer iets meer, ja wat eigenlijk? De Reibekuchen vinden ze fantastisch lekker! Piep wordt helemaal enthousiast en wil dat ik elke week ga experimenteren, maar dat is misschien te veel van hetzelfde.

Kook mee met Max is lekker makkelijk voor gewone mensen (ouderen) door de week. Wil je echt iets bijzonders maken voor je vrienden in het weekend, kijk dan naar Koken met van Boven van de VPRO. Dan hoor je er echt bij, maar ik ga daar niet aan beginnen. Max is voor mij  goed genoeg.

Ate Vegter, 4 april 2019

Het recept met een filmpje:
www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/reibekuchen-met-appelstroop-zuurkool-en-gehaktbrood

Radiodagen in de jaren zestig:
www.atevegter.wordpress.com/171

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s