1380 Koningsspelen in Monnickendam

‘Ik hoef geen ontbijt papa, dat doen we op school.’
‘Oké, wat moet er mee dan?’
‘Bord en bestek, maar die heb ik al klaar staan. Kijk, ik neem jouw bord mee.’ Ze laat me het bordje zien, waar ik met een oranje pruik op sta. Foto gemaakt op Koningsdag, bordje gemaakt door mijn zus.
‘Oké, maar doe dan even een pleister met je naam op dat mes. Op het bordje hoeft niet. Lunch heb je al gemaakt, mooi.’

Piep knutselt een pleister om het mes en doet de lunchtrommels in haar tas. Nog even een plas en dan gaan we. Het is roetkoud. Ik denk terug aan het verhaal van de geboortedag van mijn zus, toen het sneeuwde op 29 april 1950.
We fietsen naar school. Bij de laatste bocht:
‘Tot hier, papa. Ga maar terug.’ Ik mag haar de laatste tijd niet meer helemaal tot school brengen. Ik keer om, zwaai en fiets naar huis. Daar liggen bord en mes nog op het aanrecht. Ik ga terug naar school, ren naar de klas en geef het aan meester René. Hij houdt het bord omhoog: ‘Kinderen, deze man is ontsnapt uit het gekkenhuis. Heeft iemand hem gezien?’ Ik sluip gebukt de klas uit.

Aan het begin van de middag gaan we haar ophalen. We zijn vroeg zodat we nog even kunnen kijken. Het is roetkoud. We zoeken Piep en vinden haar in een groepje dat een rupsband nadoet. Dat vraagt veel samenwerking zie ik. Even later moeten ze rennen en stoppen op commando: Lijn twee, lijn vijf, lijn drie etc. Reactievermogen en uithoudingsvermogen. Leuk om naar te kijken. De kids krijgen het niet koud.

1380a

We lopen even een rondje rond de velden richting kantine. Omdat de beheerder al opstaat bij onze binnenkomst bestellen we een colaatje. We maken een praatje.
‘Het is maar goed dat ik hier vanmorgen wat moest opruimen, want anders was de hele boel dicht geweest. Ik kwam aan en zag opeens al die kinderen rondrennen. Er is ook geen EHBO of niks.’
‘Ja, dan ben je wel de klos als er wat gebeurt. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk namens de scholen?’

De vraag blijft hangen zonder antwoord. We nemen hartelijk afscheid en wensen hem sterkte. Buiten is het afgelopen en we zoeken Piep in het gekrioel. Ze gaat bij een vriendinnetje spelen, mag dat? We vinden het goed. We fietsen nog een stukje samen op. Leuk om die twee meiden samen te zien. Bij het Zuideinde gaan ze rechtdoor en wij links. We roepen en zwaaien. We gaan naar huis. Tijd om op te warmen met een lekkere lungo.

Ate Vegter, 13 april 2019

wie kwam er vroeger langs de deur:
www.atevegter.wordpress.com/180

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s