1385 Langere brug heet nu Brouwersbrug

Monnickendam heeft een nieuwe brug. Hij ligt er al even, maar wordt vandaag gedoopt. Met Piep staand achterop de fiets rij ik naar ’t Prooyen. De burgemeester is er al en de hoogwaardigheidsbekleders en Vince natuurlijk ook en Olympia Con Brio staat al helemaal in het gelid, maar ze spelen nog niet.

Ik zet mijn fiets op slot – waarom eigenlijk – en de muziek begint. Ik ben precies op tijd. Er rijden nog een paar auto’s door het toegestroomde publiek. Je hoort ze niet dus het zullen wel e-wagens zijn en de muziek speelt een vrolijk deuntje, zodat iedereen er zin in krijgt. Dan begint het echt.

De burgemeester houdt een toespraak en ze gaat op de knop drukken om de brug te laten zakken. Luid applaus klinkt op. Mooi om erbij te zijn. Zo’n nieuwe brug dopen, dat maak je toch ook niet elke dag mee, zegt Vince. De burgemeester vertelt dat er al veel over de brug te doen is geweest, maar dat-ie er nu ligt en dat dat natuurlijk prachtig is en het belooft nog wat voor de ontwikkeling van het Galgeriet dat deze eerste stap zo goed gelukt is.

Ze vertelt dat ze de brug graag doopt met Kattekwaad, omdat ze daar zelf zo van houdt. Ik vermoed dat ze het kattenkwaad zelf bedoelt en niet zozeer het bijna gelijknamige bier van de Bierderij, als is dat nog zo lekker. Ik meen dat ik dat zie aan de ondeugende flonkering in haar ogen, dat ze echt iemand is die van kattenkwaad houdt, als meisje al. Je hoort ook aan alles wat ze zegt dat ze zich hier in Monnickendam op haar gemak voelt. Dat is mooi om te zien.
1385b
Ze roept alle belangrijke mensen op de brug om het doekje van de boog van de brug los te halen, zodat het naar beneden glijdt en de naam zichtbaar wordt: Brouwersbrug. Een prachtige naam met een mooie hint naar de Bierderij, pionier op het nieuwe Galgeriet. Zo is een goed begin het halve bier en kunnen we snel gaan beginnen met het brouwen van woningen voor nieuwe en oude en jonge en lieve en nurkse Monnickendammers.

Jammer dat de romantiek van het oude industrieterrein verdwijnt met z’n vakmanschap en z’n ruige rotzooi en gammele geuren. Ja, de nieuwe tijd, net wat u zegt, maar het maakt me wat melancholiek. Leve de nieuwbouw met hopelijk veel leuke en betaalbare woningen. De plek is prachtig. Laten we iedereen wijsheid en peper toewensen bij de nieuwe ontwikkelingen en een brug slaan naar een gouden toekomst voor dit nieuwe oude stukje Monnickendam.

Ate Vegter, 18 april 2019

1385

wie weet de oplossing nog:
www.atevegter.wordpress.com/185

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s