1402 Stilte en bevrijding

Ik heb een keer gedroomd over de oorlog. Het was een terugkerende droom. Ik woonde in die tijd nog niet zo lang in Rotterdam, aan de Schiebroeksesingel, tegenover de Ringdijk, waar het doorgaande verkeer reed. In mijn droom reden tanks over het water van de singel. Ze kwamen vanuit de stad en reden langs ons huis, dat in brand stond. Ze blusten ons huis.

Een paar dagen voor ik die droom voor het eerst had, was ik op bezoek bij de stokoude buren Zegwaard, die in het andere hoekhuis van ons blok woonden. Hij vertelde over de oorlog en met name over het bombardement. Dat ze de inslagen konden horen en de rook boven de stad zagen drijven. Het was heel beangstigend.

Ik voel me een gezegend mens dat ik alleen maar over de oorlog heb gedroomd en dan ook nog zo weinig en dan ook nog alleen maar naar aanleiding van de ervaring van iemand anders.

Ik voel me een gezegend mens om te kunnen herdenken, terug te denken aan allen die het niet overleefden. Ik voel me een gezegend mens om vanuit de kou en de sneeuw van de Ardennen terug te kunnen keren naar ons warme huis in Monnickendam. Het is fijn om thuis te komen, niet alleen in je eigen huis, maar ook in je eigen stad, en terug te zijn tussen vrienden, buren en stadgenoten.

Het is goed om thuis te komen, op te ruimen, de vlag halfstok te hangen en naar het monument bij de Grote Kerk te lopen en daar de dodenherdenking bij te wonen. Samen te zijn in het hier en nu, met kinderen die stil kunnen zijn en met ouderen die moeilijk lopen maar met hun rollator toch naar deze plaats van verzamelen en herdenken komen.

We zijn stil.

We zingen het Wilhelmus. De burgemeester legt een krans, een militair brengt de groet. De dominee staat in de houding. Ik recht mijn rug. Grote mensen en kinderen leggen kransen. We zijn samen. De muziek speelt en paradeert langs het monument. Het is afgelopen. We waaieren uit. Kletsen wat met vrienden en bekenden. We lachen met elkaar, bevrijd van de stilte. Vandaag is de volgende dag. De vlag gaat in top! We zijn vrij!

Ate Vegter, 5 mei 2019

werken voor de schoenmaker:
https://atevegter.wordpress.com/2016/01/09/598/

 

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s