1407 De goudenregen straalt

De goudenregen vangt de zon. Zo tussen de buien door is er opeens een streepje zon en terwijl de poezen de schaduw opzoeken schuift de regen mee met de zon. Daar staat hij graag. Daar licht hij het mooiste uit. Daar lokt zij alle blikken naar zich toe.

Het is de derde goudenregen die ik persoonlijk ken. De eerste stond in de tuin van ons ouderlijk huis aan de singel in Rotterdam. In de achtertuin ving hij daar ook de zon, naast het schuurtje met het kolenhok en de vervallen garage, waar van de brandweer geen auto’s meer in mochten staan. Daar stond ze te flirten, naast de rododendron.

Elk voorjaar kwam ze tot bloei en kleurde ze de tuin met haar vrolijkheid en haar lach. En elke dag ankerde hij mijn rusteloze bestaan in de vette Rotterdamse grond. Schoonheid op z’n gevaarlijkst, want hij was giftig, al wist ik dat nog niet. Daarmee werd zij nog gevaarlijker dan ze al was. Ze had geen doel of strategie. Het was wat de mensen van hem zeiden. Dat maakte haar ook onschuldig, tweeslachtig als ze altijd al was, vrij.

De tweede goudenregen hebben we hier in deze tuin geplant, achterin, net voor de nu stervende heg. Hij heeft het niet gehaald, heeft een enkele keer gebloeid en gaf het daarna op. Ik heb hem ontworteld en een nieuwe aangeschaft. Met goudenregens kan dat. En zo is dit de derde, die hier nu drie jaar staat en dit jaar voor het eerst zo uitbundig bloeit dat de tuin ervan straalt en iedereen ervan geniet.

Het is mijn spoor naar het verleden, net als het witte bruggetje aan de overkant en de huizen met gebroken kap links, die daar allemaal staan als back-up van mijn oude verleden, mijn voltooid verleden tijd, mijn jonge jaren. Ik hoef er maar naar te kijken en ik ben weer jong en schuldig. Wat is het heerlijk om die wezenloze last dagelijks af te werpen en in het ouder worden jezelf steeds meer te bevrijden van alles wat je hier bindt en bezwaart, geholpen door de botsing van regen en zon.

Ate Vegter, 10 mei 2019

Een aangename winter:
www.atevegter.wordpress.com/207

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s